Eeva Lehtimäen kommentti: Keskusta hävisi metsäkiistan julkisuuspelin

Eduskunta kävi odotetusti kiivaan välikysymyskeskustelun EU-vaikuttamisesta, ennallistamisesta sekä Suomen metsäpolitiikasta. Hallitus kasasi rivinsä. Keskusta hävisi julkisuuspelin, vaikka esiintyi tänään voittajana, kuten myös oppositio, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki. 

Opposition tehtävä on pyrkiä horjuttamaan hallitusta ja erityisesti sen yhtenäisyyttä. Siksi oli päivän selvää, että kokoomukselle ja muulle oppositiolle avautui herkullinen tilanne, kun eduskunnan pääministeripuolue SDP, keskusta ja RKP hyppäsivät opposition kelkkaan EU:n ennallistamisasetuksen valiokuntakäsittelyssä.

Myös ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalon (vihr.) sekä maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen (kesk.) ulostuloissa oli enemmän kuin sävyeroja EU:n ehdotukseen, että vesialueista, ojitetuista soista ja käyttömetsistä pitää palauttaa luonnontilaan eli ennallistaa 20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Samaan aikaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) kanta komission ennallistamisasetukseen oli vähintäänkin epäselvä. Tätä pallottelua voi kuunnella esimerkiksi Pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina 23.10. 

Kaivettiin siis kuoppa ja toive, että keskusta ajautuisi äänestämään hallituksen linjaa vastaan ja näin hallitus kaatuisi.

Saatiin kova vääntö hallitukseen, rivit repesivät. Siitä huolimatta oli selvää, ettei hallitus tähän kaadu. 

Pelissä ovat vielä keskeneräiset hankkeet ja vakava kansainvälinen tilanne Ukrainan sodan vuoksi. Ritolat hallituksesta eivät hyödytä ketään.

Tuskainen pihtisynnytys 

Pienemmistäkin asioista on riidelty, mutta nyt hallitus oli isojen kysymysten äärellä.  Keskustalle kyse oli metsäpolitiikan pitämisestä kansallisissa käsissä ja sen kannattajille tärkeästä elinkeinosta.

Aivan yhtä ymmärrettävää on, että vihreät pitää kiinni ilmastotavoitteista ja luontoarvoista.

Niinpä tänään eduskunnassa oli liikuttavan paljon voittajia kaiken jälkeen.

Pahiten julkisuuden suhteen käy taas keskustalle. Kaava on tuttu. Ensin uho, sitten tuho ja uhriutuminen.

Keskustalaiset hehkuttivat taustakeskusteluissa ja salissa, että välikysymysvastauksessa pääministeri Marin  joutui tulemaan nimenomaan keskustan linjoille. Suomen kanta ennallistamiseen on nyt tiukempi.

Puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ihmetteli muiden hallituspuolueiden kovaa ryöpytystä julkisuudessa keskustaa kohtaan.

– Se lienee viesti siitä, että lopputulos oli juuri sen mukainen mitä me toivoimme, Saarikko sanoi toimittajille eduskunnassa.

Erityisavustajien ryhmä sai käytettyä jopa 40 tuntia vääntöön pääministerin välikysymysvastauksen sanamuodoista. Vaikka keskusta muuta väittää, se ei ole normaali prosessi. Parempi olisi puhua pihtisynnytyksestä.

Eikä välikysymysvastaus ole edes Suomen kanta ennallistamiseen. Se neuvotellaan eduskunnan suuressa valiokunnassa.

Joka tapauksessa muut hallituspuolueet tulkitsivat tuntien sanamuotoväännön keskustan kipuiluksi. Kannnatusalhossa omille kannattajille on pakko näyttää, että metsäasioissa ollaan tosissaan. 

Muiden puolueiden mukaan Marinin tekstin linjaukset olivat lopulta pieniä verrattuna hallituksen jo aiemmin muodostamaan kantaan.

Myös vihreät olivat tyytyväisiä välikysymysvastaukseen.

Sana sanaa vastaan, kenen pillin mukaan nyt tanssittiin. 

Mutta jos veikata saa, nämä asiat keskusta halusi, että Marin sanoo salissa:

– Ehdotus ei ole hyväksyttävissä ilman olennaisia muutoksia.

– Eu-sääntelyn on aina huomioitava perusoikeudet, kuten omaisuuden suoja.

– Hyväksytty kokonaisratkaisu edellyttää kustannusten merkittävää alentamista ja jäsenvaltioiden liikkumavaran turvaamista.

– Suomelle syntyviä kustannuksia pyritään alentamaan merkittävästi.

– On tärkeää, että valtioneuvoston kannassa esiin nostetut huolet käsitellään perusteellisesti myös eduskunnassa.

Nyt riita on lakaistu maton alle. Hallitus on suoristanut rivinsä ja keskustalaiset äänestävät perjantaina hallituksen jatkon puolesta.

Suomen kannasta neuvottelu eduskunnan suuressa valiokunnassa jatkuu tämän kuun ajan.

Monia kepulaisia korpeaa joka tapauksessa. Asia on oikeasti omille kannattajille tärkeä. Nyt perussuomalaiset ja kokoomuslaiset saavat melskata vaalikentällä suomalaisen metsäomaisuuden pelastajina komission ahnailta kourilta.

Keskusta hävisi julkisuuspelin

Entä lopputulos?  Keskusta hävisi julkisuuspelin. Julkisuuteen syntyi vahvasti kuva, että puolue keikuttaa jälleen hallitusta, koettelee tempuillaan kaikkien muiden kärsivällisyyttä.

Keskustalaiset olivat raivoissaan, että muut hallituspuolueet vuosivat julkisuuteen luottamukselliset neuvottelut välikysymysvastauksen muotoilusta ja saivat keskustan huonoon valoon. 

Uhriutuvaa väyrystelyä löytyy aina himppunen puolueen DNA:sta. Keskustalaisten mielestä tämä oli erityisesti vihreiden, mutta myös SDP:n ja vasemmistoliiton masinoima mediaoperaatio, jolla keskusta saatiin näyttämään hallitusveneen keikuttajalta huonojen kannatuslukujen vuoksi. 

Entä välikysymyskeskustelu? Loppujen lopuksi vaikutti, ettei koko asiasta ole suurta erimielisyyttä eri puolueiden välillä.

Kokoomuksen ja opposition mielestä he saivat hallituksen muuttamaan linjaansa. 

Hallitus taas yhdisti rivinsä hyökkäämällä kokoomusta vastaan.

Voittajia siis sali täynnä, sekä hallituksessa että oppositiossa.

Kokoomuksen välikysymyksen keskeinen viesti oli, että pääministeri on epäonnistunut EU-vaikuttamisessa ja viivytellyt asian kanssa hallituksen sisäisten erimielisyyksien vuoksi.

Tämä oli hallituspuolueiden puheenvuoroissa epäolennainen sivuseikka. 

Julkisuudessa vihreät ovat arvostelleet pääministerin ristiriitaisia ulostuloja. Samaan aikaan YK:n ilmastokokouksessa vahvaa luonnon puolustamista ja toisaalta hallituksen kiistoissa keskustan linjoille menemistä.

Mutta eipä kuulunut risahdustakaan. Tämäkin upotettiin suohon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja