Eduskunnan rivit erittäin erimielisiä kansanedustaja Juha Mäenpään syytesuojan poistamisesta, kokoomuksessa sisäisiä erimielisyyksiä – MTV seuraa historiallista keskustelua suorana kello 12

Eduskunta käsittelee tänään valtakunnansyyttäjän pyyntöä asettaa kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) syytteeseen viimevuotisista puheistaan eduskunnassa. Tapaus on historiallinen, koska kansanedustajan syytesuojan poistamisesta ei ole nykyisen perustuslain aikana äänestetty kertaakaan.

Seuraa historiallista keskustelua suorana tämän artikkelin videolta kello 12 alkaen.

Viime kesäkuussa Mäenpää piti eduskunnassa puheenvuoron, jossa hän puhui maahanmuutosta. Sen yhteydessä hän puhui "haitallisista vieraslajeista" ja niiden torjunnasta rinnastaen ne turvapaikanhakijoihin.

Puheenvuorosta tehtiin Helsingin poliisille neljä rikosilmoitusta. Esitutkinnan jälkeen poliisi katsoi, että on syytä epäillä Mäenpään syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan ja toimitti asian syyttäjälle syyteharkintaa varten.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen pyysi eduskunnalta lupaa syytteen nostamiseen Mäenpäätä vastaan.

Historiallinen tapaus

Tapaus on historiallinen, sillä eduskunta ei ole kertaakaan käsitellyt kansanedustajan syytesuojan poistamista nykyisen, vuonna 2000 voimaantulleen perustuslain aikana.

Kansanedustajilla on vahva sananvapauden suoja eduskunnassa esittämissään puheenvuoroissa. Se ei kuitenkaan tarkoita suojaa lain rikkomiselle. Eduskunta arvioikin tänään, onko tapausta syytä jatkaa rikostutkintana.

Syyttämislupa vaatii taakseen viisi kuudesosaa kansanedustajista, joten perussuomalaisten ryhmä pystyy estämään sen tarvittaessa yksin.

Eduskunta keskustelee syytesuojan poistamisesta tänään, ja äänestys asiasta tapahtuu perjantain istunnossa.

Seuraa historiallista keskustelua suorana tästä artikkelista kello 12 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat