Eduskunta hyväksyi asuntojen salakuuntelun

Poliisi voi tulevaisuudessa salakuunnella vakavista rikoksista epäiltyjen henkilöiden asuntoa.

Eduskunta on hyväksynyt äänin 105-16 pakkokeinolain muutoksen, joka antaa poliisille oikeuden salakuunnella myös vakavasta rikoksesta epäillyn asuntoa. Samoin poliisi voi salakuunnella mitä hyvänsä asuntoa, jossa epäilty todennäköisesti oleskelee.

Pykälää vastusti vihreiden ohella seitsemän hallituspuolueiden edustajaa, joista yksi oli sosialidemokraatti ja kuusi vasemmistoliittolaisia. Joukossa oli toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes (vas.).

Salakuuntelulle tarkat rajat

Jo perustuslakivaliokunta edellytti hallituksen esityksen tiukkaa rajaamista. Lakivaliokunta kirjoittikin valiokunnan puheenjohtajan Henrik Laxin (r.) mukaan teknisen kuuntelun edellytykset uuteen muotoon siten, että kuuntelu koskee valtiorikosten, väkivaltarikosten, yleisvaarallisten rikosten ja huumausainerikosten törkeimpiä tekomuotoja.

Kun tekninen kuuntelu ulotetaan asuntoon, kajotaan kotirauhan ja yksityiselämän suojan ydinalueeseen. Sen vuoksi tällaisen salaisen pakkokeinon käyttämiselle halutaan asettaa erityisiä edellytyksiä ja rajoituksia.

Luvan voi myöntää vain tuomioistuin, jonka on asiasta päättäessään lisäksi määrättävä erityinen julkinen asiamies valvomaan toimenpiteen kohteeksi joutuvien etuja.

Telekuunteluoikeuksia laajennettiin

Valiokuntakäsittelyssä kiistanalainen kysymys oli lainmuutokseen niin ikään sisältyvä telekuuntelun eli puhelimen salakuuntelun laajentaminen. Se koskee muutoksen voimaantulon jälkeen myös mm. epäiltyä törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, törkeää vahingontekoa, tuhotyötä, terrorismirikoksia ja törkeitä talousrikoksia.

Riidatta ei hyväksytty myöskään todennäköisyysvaatimuksen alentamista. Kun aiemmin pidätettävää, vangitsemisen kohteeksi joutuvaa tai matkustuskieltoon määrättävää piti epäillä todennäköisin syin rikoksesta, nyt riittää määritelmä "on syytä epäillä".

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat