Eduskunnan sote-valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi vastustaa pakkorokotuksia: "Vaikka lomautuskin pienempi paha"

Keskustan Markus Lohi vastustaa pakkorokotuksia – näin hän perustelee 4:09

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) ei hyväksy edes terveydenhoitohenkilökunnan pakollisia korona-rokotuksia. Työtehtävien uudelleenjärjestely tai lopulta vaikka rokottamattoman lomautus on Lohen mielestä parempi vaihtoehto.

– Minusta pakkorokotus ei sovellu suomalaiseen järjestelmään. Meillä ei ole ollut sitä aikaisemminkaan ja se on minusta oikeudellisesti erittäin hankala kysymys, perusteli Lohi MTV:n uutisille.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on selvitelty esimerkiksi terveydenhoitohenkilökunnan ja joidenkin muiden kriittisten henkilöstöryhmien pakkorokottamista.

Lohi vastustaa pakkorokotuksia, mutta hänen mielestään esimerkiksi potilaita ja muita haavoittuvia ryhmiä pitää kuitenkin suojata.

– Ne, jotka eivät ota rokotetta muista kuin terveydellisistä syistä, heidän pitää sitten kyllä hyväksyä se, että voi olla toimenpiteitä, jotka heidän työtehtävien järjestelyyn kohdistuvat, totesi Lohi.

Mieluummin vaikka lomautus kuin pakkorokotus

Lohi pitää tärkeänä, että työntekijä saisi oikeuden tietää työntekijöidensä korona-rokotustilanne.

– Niillä toimialoilla, joilla ollaan riskiryhmien kanssa erityisesti tekemisissä, pitäisi työnantajalla olla oikeus tietää, ketkä ovat rokotettuja. Sen jälkeen pitäisi voida ryhtyä toimenpiteisiin , joilla suojataan riskiryhmät ja muu henkilöstö - terveyspalveluita tarjoavat ihmiset, linjasi Lohi.

Lohen mielestä rokotuskattavuus on tärkein keino pitää hoitokapasiteetti riittävänä ja yhteiskunta pyörimässä. Siksi myös töitä pitäisi voida järjestellä riskialoilla rokotusperustaisesti.

– Meidän pitää mieluummin tehdä tämmöisiä toimenpiteitä kuin lähteä palaamaan yhteiskuntaan, jossa rajoitusten kautta suljetaan toimintoja. Siihen meillä ei ole kertakaikkiaan enää paluuta eikä varaa, toteaa Lohi.

Tällä hetkellä työnantajalla ei ole yksipuolista oikeutta saada tietoa työntekijöiden korona-rokotuksista. Lohen mielestä asiaan pitäisi puuttua.

– Minusta tätä pitäisi selvittää. Se olisi pienempi paha kuin lähteä pakkorokotuksiin. Pakkorokottaminen puuttuu paljon voimakkaammin ihmisten oikeuksiin kuin se, että suojataksemme kanssaihmisiä järjestellään työtehtäviä. Viime kädessä sitten, jos muu ei auta, niin lomautetaan, sanoi Lohi.

Ministeri Krista Kiuru Suomen koronatilanteesta:"Tämä laiva on saatava myrskyssä satamaan" 2:50
Ministeri Krista Kiuru Suomen koronatilanteesta: "Tämä laiva on saatava myrskyssä satamaan" – katso kiireisen ministerin lyhyt haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat