Ministeri Henriksson ei pidä maskipakkoa tarpeellisena – "Pikkuhiljaa kansalaiset ymmärtävät, että maskisuositus on hyvä asia"

2:21
Anna-Maja Henriksson kommentoi puoluekokouksessa suunnitelmia kiristää jälleen ravintoloiden aukioloaikoja.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ei pidä tarpeellisena, että Suomessa otettaisiin käyttöön maskipakko. Hän sanoo vierastavansa ajatusta.

– Ainakaan näin ensivaikutelman perusteella se ei mielestäni ole se, mitä me tänne Suomen maahan tarvitsemme. En näe, että olisi mielekästä, että poliisi rupeaisi sakottamaan ihmisiä siitä, että nämä eivät käytä maskia, ministeri sanoo.

Hän myös arvioi, että maskipakkoon voisi liittyä perustuslaillista problematiikkaa, jota pitäisi tutkia, jos asiaa lähdettäisiin ajamaan eteenpäin.

– Sosiaali- ja terveysministeriö on se ministeriö, joka on tästä vastuussa, ja vastuuministeri on Krista Kiuru (sd.). Mutta itse kyllä näen, että tähän liittyisi sellaista problematiikkaa, joka vaatisi tarkempaa tarkastelua, ja valtiosääntöoppineilla olisi tässä tekemistä.

5:12
Maskisuositukselle ei ollut tarvetta keväällä, miksi tilanne on nyt toinen? Katso Krista Kiurun vastaus sanasta sanaan videolta.

"Toivon, että pärjätään vahvoilla suosituksilla"

Maskipakon sijasta oikeusministerin mukaan Suomessa pitäisi pärjätä suosituksilla.

– Toivon, että Suomessa pärjätään vahvoilla suosituksilla ja luotetaan siihen, että pikkuhiljaa kansalaiset ymmärtävät, että maskisuositus on hyvä asia ja että maskia on syytä pitää mukana ja käyttää sitä paikoissa, joissa on enemmän ihmisiä.

Henriksson myös arvioi, että aiemmin tänä vuonna käyty keskustelu siitä, onko maskeista hyötyä vai ei, on vaikuttanut siihen, kuinka ahkerasti ihmiset nyt käyttävät maskeja.

– Nyt näyttää siltä, että niistä voi olla hyötyä, hän lisää.

Monissa muissa maissa on otettu vaikean koronatilanteen vuoksi käyttöön maskipakkoja. Suomessakin asia on noussut esille julkisessa keskustelussa.

Professori tehnyt ehdotuksen

Kansainvälisen oikeuden ja valtio-opin professori Martin Scheinin julkaisi elokuussa Twitterissä ehdotuksen siitä, kuinka maskin käytön julkisilla paikoilla voisi kirjata Suomen lakiin. Hän myös toisti perjantaina Helsingin Sanomien jutussa arvionsa siitä, että maskipakko olisi helppo kirjata tartuntatautilakiin.

– Yksittäisen pykälän muutos tartuntatautilakiin on säädettävissä muutamassa viikossa, Scheinin kommentoi asiaa lauantaina sähköpostitse.

– Jos halutaan, se (maskipakko) ehtii mukaan nyt lausuntokierroksella olevan isomman muutospaketin osana. Ja jos eduskunnassa on poliittista tahtoa, tuossa paketissa on jo yksittäinen maskeihin liittyvä säännös, jota muuttamalla yleinen maskipykälä voidaan säätää vielä eduskuntakäsittelyn aikana tehtävällä muutoksella, professori sanoo.

Välttämättömiä, tarkkarajaisia ja oikeasuhtaisia toimia

Scheininin mukaan kysymys on kuitenkin perusoikeuksien rajoituksesta, joten maskipakkopykälän tulisi täyttää perusoikeusrajoitusten hyväksyttävyyden ehdot.

– Vaarallisen epidemian torjunta tai tukahduttaminen on hyväksyttävä tarkoitusperä. Silti toimenpiteiden pitää olla välttämättömiä, tarkkarajaisia ja oikeasuhtaisia. Lain tasolla maskivelvollisuus tulee rajoittaa koskemaan joukkoliikennettä, julkisia paikkoja, kauppaliikkeitä ja palveluja, kokouksia ja tilaisuuksia sekä työpaikkoja ja oppilaitoksia. Esimerkiksi ulkoilu yksin tai saman perheen jäsenen kanssa, liikkuminen luonnossa tai ateriointi tulee jättää velvollisuuden ulkopuolelle, hän sanoo.

Laissa voitaisiin Scheininin mukaan myös säätää, miten maskivelvollisuudesta voisi vapautua.

– Ehkä lääkärintodistuksella jossa ei suinkaan tarvitse olla mitään diagnoosia.

Täsmälliset rajaukset esimerkiksi alueellisesti ja kellonaikojen suhteen tehtäisiin silloin kun velvoite otetaan käyttöön alueellisesti tai paikallisesti, hän lisää.

Kuka maskit kustantaisi?

Yksi maskipakkoon liittyvä kysymys on myös se, kuka maskit maksaisi. Ministeri Henriksson ei lähde spekuloimaan, kenen pussista rahat tulisivat.

Scheininiltä puolestaan kysymykseen löytyy ratkaisuehdotus.

– Olen ehdottanut, että lakiin kirjattaisiin että kunta jakaa ilmaisia maskeja ja valtio vastaa niiden kustannuksista. Tämä vastaisi tartuntatautilaissa jo olevaa säännöstä rokotuksista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL päivitti aiemmin tällä viikolla maskisuositustaan. Uuden suosituksen mukaan maskin käyttöä suositellaan esimerkiksi myös toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa, jos koronaepidemia on edennyt kiihtymisvaiheeseen.

Henrikssonin mukaan olisi hyvä, että esimerkiksi koulujen kohdalla kunnat olisivat mukana maskikustannuksissa.

– Mutta tämä on asia, mistä meidän pitää hallituksen sisällä keskustella. Tärkein asia ei ole se, kuka maksaa vaan se, että saadaan järjestelmä, joka johtaa siihen, että ihmiset käyttävät maskeja. Pitää kokonaisuutena pohtia asiaa niin, että saadaan mahdollisimman tehokkaat ja toimivat suositukset.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja