EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies MTV:n Uutisextrassa: Hallitus on hidastellut – koronapassi saatava työpaikoille nopeasti

10:01
Katso haastattelu: Häkämies patistelee kiirehtimään koronapassin käyttöönottoa työpaikoilla.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies kiirehtii korona-passin käyttöönottoa työpaikoilla. Hallitus on Häkämiehen mukaan hidastellut asian valmistelussa. Häkämies pitää lisäksi välttämättömänä, että korona-rokotuksia aletaan antaa myös työterveyshuollon kautta.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies vaatii, että korona-passi otetaan mahdollisimman nopeasti käyttöön myös työpaikoilla.

MTV:n Uutisextrassa Häkämies moittii hallitusta hidastelusta korona-passin valmistelussa.

– Hallitus ensinnäkin viime keväänä jätti valmistelematta korona-passin lainsäädännön ja myöhässä herättiin siihen. Nytkin ollaan eräällä tavalla myöhässä siinä, että miten koronapassia hyödynnetään työelämässä. Selvästi turhautuneisuus ja pettymys huokuu eri puolilta eli kyllä tässä nyt puheitten sijaan pitää siirtyä tekoihin ja nyt tarvitaan nopeita päätöksiä, sanoo Häkämies MTV:n haastattelussa.

Työpaikan korona-passi – hyvä vai paha?

Työntekijäpuolella korona-passi jakaa mielipiteitä. Korkeasti koulutettujen Akava kannattaa korona-passia, mutta SAK:ssa  sitä myös karsastetaan. Syy voi olla ammattien erilaisuudessa.

Jollei korona-passitonta henkilöä voida sijoittaa etätöihin tai muihin tehtäviin, voi edessä olla lomautus.

– Sitten on tietysti kysymys palkanmaksun keskeyttämisestä. Mutta korostan, että ennen sitä on muita vaihtoehtoja ja ennen kaikkea korostan sitä, että rokotuksen hankkiminen on paras tapa tehdä se, totesi Häkämies.

Häkämiehen mielestä rokotukset suojaavat sekä työntekijöitä että asiakkaita. Siksi hän ei usko, että päätös työpaikkojen koronapasseista jäisi tekemättä.

– Kun katsomme tautitilanteen kehitystä ja kuinka huolestuttava tämä näkymä on, niin en jaksa uskoa, että päädyttäisiin tilanteeseen ettei löydetä ratkaisua rokotepassin käyttöönotosta. Eli tämä olkoon se tavoite, linjaa Häkämies.

Järjestöt vaativat rokotuksia työterveyshuoltoon

Työmarkkinajärjestöt ovat yhtä mieltä siitä, että julkisen sektorin ruuhkaa pitäisi purkaa siirtämällä rokotuksia myös työterveyshuollon tehtäväksi.

– Se on sekä koronan torjumisen että muun terveydenhuollon kannalta ihan välttämätöntä, perusteli Häkämies.

Hänen mielestään hallitus tai sosiaali- ja terveysministeriö voisivat patistaa kaupunkeja ja kuntia siirtämään korona-rokotuksia myös työterveyshuollon tehtäväksi.

– Minusta voisi patistaa myöskin kuntia tähän. Aikanaan toivoimme, että hallitus olisi velvoittanut kunnat ja kaupungit hyödyntämään työterveyspalveluita. Näin ei tapahtunut. Pallo on nyt kaupungeilla, mutta tässäkin asiassa on syytä edetä, vaatii Häkämies.

Korona-toimien valmistelu on ontunut

Häkämies ihmetteli haastattelussa myös poliitikkojen, sosiaali- ja terveysministeriön ja asiantuntijoiden erimielisyyttä korona-asioissa.

– Se, että poliittiselta puolelta aletaan antaa lääketieteellisiä neuvoja on uutta. Toivon, että tältä osin tilanne normalisoituu, sanoi Häkämies.

Häkämiehen mielestä korona-toimia olisi alusta alkaen pitänyt suunnitella laaja-alaisessa valmisteluelimessä, jotta eri toimien ennakointi ja toteutus olisi sujunut paremmin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja