Mainos

Edessä yhteenmuutto kumppanin kanssa? Varaudu yllättäviin rahareikiin

Kahden kodin muuttaminen yhteen on iso urakka, joka nielee sekä rahaa että saattaa myös kiristää yhteen muuttavan parin välejä hetkellisesti. Hyvä ennakkosuunnittelu auttaa tekemään muutosta yhteisen hauskan projektin, jota voi muistella hyvillä mielin vuosia muuton jälkeen.

Kahden talouden yhdistäminen yhdeksi saattaa tuoda säästöjä asumiskustannuksiin, mutta itse muutto voi maksaa yllättävänkin paljon, joten siihen kannattaa varautua rahallisesti.

Jos tuleva koti on omistusasunto, asuntolainaan on hyvä neuvotella budjetti muuttokustannukset huomioiden. Aina asuntolainaa tai valmiiksi pankkitililtä löytyviä säästöjä ei kuitenkaan ole mahdollista käyttää. Silloin apua muuttobudjettiin voi hakea pankilta tai rahoituspalveluyhtiöiltä. Sortterin maksuton lainojen vertailupalvelu kerää koosteen lainatarjouksista luotettavimmilta pankeilta ja rahoituspalveluyhtiöiltä. Kilpailuta lainantarjoajat ja vertaile lainat ajoissa sekä valitse teidän muuttoonne sopiva laina.

Muutto vaatii aina etukäteen suunnittelua ja listojen laatimista. Muutto voi sujua myös huolettomasti ja auvoisasti yhteisestä ajasta nauttien, kun siihen on varautunut.

Yhteen muuttavan pariskunnan muistilista:

  • Muuttopalvelu vai muuttolaatikot? Aiotteko muuttaa ammattilaisten avulla vai itse? Jos muutatte itse, muista ainakin nämä: hanki riittävästi muuttolaatikoita, nokkakärryt, kantoliinat ja peitteet kuljetusta varten ja vuokraa pakettiauto ajoissa. Jos käytätte muuttopalvelua apunanne, varatkaa sellainen myös ajoissa. Muuttofirmoilla on kiireaikoja kuten viikonloput ja kuunvaihteet.
  • Tarvetta tilapäissäilytykselle? Jos muuttoaikataulu sitä vaatii, vuokraa ajoissa varasto tilapäissäilytystä varten. Näin huonekalujen ja pahvilaatikoiden tilapäissäilytys onnistuu stressittömästi.
  • Suojaa vanha ja uusi asunto. Muuttopäivän koittaessa, kannattaa sekä vanha että uusi koti suojata kunnolla. Vuoraa lattiat sekä kolhuille arat ovenkarmit tai eteisen seinäpinnat kalusteiden kuljetukselta.
  • Loppusiivous vanhaan kotiin. Muuttoa tehdessä on syytä varata hyvin aikaa myös edellisen asunnon siivousta varten – etenkin, kun taakse jää yhteensä kaksi asuntoa. Harkitse siivouspalvelun käyttöä tai varaa kalenteriin aikaa perusteellisille siivouksille.
  • Postin siirto. Maistraatin muuttoilmoituksen tehdessä posti saa myös tiedon uudesta osoitteesta. Useille tulee kuitenkin postitse myös kanta-asiakaspostia, aikakauslehtiä ja muita kirjeitä, joiden osoitteenmuutos tulisi tehdä erikseen lähettäjälle. Jos haluat varmistaa, että posti löytää perille myös uuteen osoitteeseen, harkitse maksullista muuttopostipalvelua muutamaksi kuukaudeksi.​​​​​​​ Hae tarvittaessa remonttilainaa!
  • Vaatiiko uusi koti remonttia? Kahden talouden muuttaessa yhteen, joudutaan yleensä tekemään kompromisseja sisustushaaveiden kanssa. Uusi koti on myös uusi mahdollisuus luoda kodista juuri teidän näköisenne. Ennen kalusteiden kantoa sisään uuteen kotiin, kannattaa tehdä kaikki mahdolliset suuremmat ja pienemmät pintaremontit. Kaipaavatko seinät uutta maalipintaa? Olisiko keittiö mahdollista remontoida mielekkäämmäksi? Vastaavatko kiinteät säilytyskalusteet juuri teidän tarpeisiin vai vaatisivatko ne päivitystä? Muista, että teetetyt remontit ovat kotitalousvähennyskelpoisia.
  • Varaudu uusiin hankintoihin. Kahden talouden yhteenmuutossa harvemmin on pulaa huonekaluista tai kodinkoneista, mutta uuteen kotiin muutto on myös hyvä sauma päivittää sinkkutalouden pyykinpesukone isompaan malliin. Sisustukseen saa helposti uppoamaan rahaa: ikkunat kaipaavat verhoja, eteinen kulutusta kestävää mattoa ja makuuhuone yöpöytiä. Kaipaisitko sisustussuunnittelijan apua? Laske sisustaminen mukaan muuttobudjettiin. Hae tarvittaessa sisustuslainaa!
  • Muutto omakotitaloon? Omakotitaloon muuttaessa tulee selvittää jätehuolto- ja vesisopimukset sekä mahdolliset öljy- tai kaukolämpötoimitussopimukset. Varaudu näihin kustannuksiin. 

Lue myös:

    Uusimmat