Nämä ovat suomalaisten tyypillisimmät mokat muuttaessa – "Ihminen on sillä tapaa melko innovatiivinen"

Aikeena asunnon myyminen? Muista nämä siivousvinkit! 0:40
Muista nämä seikat kun teet muuttosiivousta!

Muutosta selviää helpommin ja jopa halvemmalla, kun hankkii sitä varten oikeanlaiset välineet.

Muuttaminen on joidenkin mielestä ihanaa, toisten mielestä maailman kamalin rasti.

Jos kuulut niihin, joiden mielestä muuttaminen asunnosta toiseen on välttämätön paha, on onneksi runsaasti tapoja, joilla prosessia voi helpottaa pakkaamisen ja itse muuttopäivän suhteen.

Kysyimme kahdelta muuttofirmalta, mitkä ovat suomalaisten tyypillisimpiä "mokia" muuttaessa ja miten homma sitten taas kannattaisi hoitaa. 

Näihinkin on keksitty pakata asioita

Pasi Penttinen Suomen Muuttofirma Oy:sta kertoo, että muutoissa näkyy yhä pakkausratkaisuja, joissa on turvauduttu pelkästään muovipusseihin, vaikkei se ihan ideaalein tai turvallisin tapa olisikaan.

– Ihminen on sillä tapaa melko innovatiivinen, kerran eräs muuttaja oli keksinyt laittaa lakanan sisään kirjoja. Muuttolaatikossa niitä olisi ollut aika paljon nopeampaa ja tehokkaampaa siirrellä, Penttinen toteaa.

Penttinen muistuttaa, että muuttomiehetkin ovat kuitenkin vain ihmisiä ja jos tavaroita ei ole pakattu asianmukaisesti, ei voida sataprosenttisesti taata, että tavarat siirtyisivät paikasta A paikkaan B ehjinä.

Se, että kaikki on asianmukaisesti pakattu ja suojattu, tehostaa Niemi Palvelut -yrityksen palvelujohtaja Niko Hietasen mukaan muuttoa merkittävästi ja näin ollen myös laskee muuttajalle tulevia kustannuksia.

– Mehän muutamme tietysti vaikka kynän kerrallaan, jos näin pyydetään, Hietanen toteaa naureskellen.

Hietanen muistuttaa, että vaikka useat luottavat muutoissa pahvisiin banaanilaatikoihin, ne eivät lopulta ole kovinkaan hyviä muuttolaatikoita.

– Asia valitettavasti on näin. Banaanilaatikoiden kulmat antavat helposti periksi, eikä niitä pysty kuljettamaan nokkakärryillä, vaan niitä roudataan laatikko tai kaksi kerrallaan muuttoautoon. Tämä tekee muuttamisesta luonnollisesti merkittävästi hitaampaa.

Hietanen kertoo nähneensä vuosien varrella jos jonkinlaisia laatikkovirityksiä.

– Tästä on jo vuosia, mutta eräs muuttaja oli pakannut pestyihin ja kuivattuihin voirasioihin omaisuuttaan, Hietanen kertoo.

Ristiretkellä muuttolaatikoiden puolesta

Niko Hietasen mukaan kovat asiat tulisi lähtökohtaisesti pakata laatikoihin, mutta pehmeät ja tilaa vievät muutettavat kuten liina- ja petivaatteet, tyynyt ja muut kannattaa laittaa esimerkiksi jätesäkkeihin.

Pasi Penttisen TOP 5 vinkit muuttoon:

1. Hanki pakkaamista varten kunnollisia muovilaatikoita.

2. Varaa muutto hyvissä ajoin, jos haluat hyödyntää ammattilaisia – noin 2–4 viikkoa ennen muuttopäivää.

3. Varmista, että muuttopaikalle on esteetön pääsy muuttoautolla. Varsinkin pääkaupunkiseudulla kantakaupungin alueella parkkipaikka ei ole itsestäänselvyys.

4. Varmista, että kun muuttofirma saapuu paikalle, sinulla on jo uuden asunnon avaimet ja asunto on siinä kunnossa, että sinne voi alkaa kantamaan tavaraa. Tämä jouduttaa muuttoa ja säästää muuttokustannuksissa.

5. Suojaa tavarat kunnolla: Kun tavarat on suojattu mahdollisimman hyvin, ne saa kuljetettua uuteen kotiin mahdollisimman pienellä riskillä.

Koko irtaimistoa ei kuitenkaan kannata sulloa kotoa löytyviin muovi-, jäte- ja paperisäkkeihin. Se hidastaa toiminta ja tavararikkojen riski kasvaa oleellisesti.

Pasi Penttinen kertoo, että on ottanut suorastaan elämäntehtäväkseen saada kaikki muuttofirman asiakkaat kääntymään muuttolaatikoiden puoleen.

– Työtä riittää vielä tänäkin päivänä. Mitä paremmin on valmistautunut, sitä edullisemmin muutosta selviää. Toisin sanoen, sen minkä laatikkovuokrasta maksaa, säästää kuitenkin lopulta itse muutossa, Penttinen toteaa.

Hyvä suositus tarvittavien muuttolaatikoiden määrään on laatikko per asuinneliö. Laatikot kannattaa pakata ainoastaan niin täyteen, että päälle saa vielä tukevasti toisen laatikon.

Laatikoita voi koota neljä päällekkäin ja rivin saa näppärästi napattua nokkakärryillä siirrettäväksi.

– Muutto on huomattavasti nopeampaa tehdä, kun tavarat on pakattu samankokoisiin laatikoihin, Penttinen muistuttaa.

Tavaroiden suojaaminen

Pasi Penttinen painottaa, että tavaroita ei voi ikinä suojata liikaa.

Muuttofirmat tekevät muuttoja ammattitaidolla ja vahinkoja sattuu harvoin, mutta yleisimmin muutossa rikki menevät laatikoissa juuri sellaiset asiat, joita ei ole suojattu kunnolla.

Niko Hietasen TOP 3 vinkit muuttoon

1. Varaa muuttoa varten riittävästi kunnollisia muuttolaatikoita.

2. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – varaa muuttofirma hyvissä ajoin tai tee muuttosuunnitelma omatoimimuuttoa varten.

3. Hanki riittävästi suojaustarpeita ja ennakkovalmistele muutto: irrota valaisimet ja pyykkikone valmiiksi.

Kalusteiden suojaamiseen on olemassa oikeanlaiset suojausvälineet, joiden avulla muutto helpottuu ja nopeutuu merkittävästi.

–  Edelleen näkee, vaikkapa lipasto tai senkki on "suojattu" vetämällä valkoisella pyykkinarulla laatikoiden vetimien läpi. Tarkoituksena olisi pitää laatikot kiinni, mutta eiväthän ne pysy vaan aukeavat vain kaikki kerralla, Niko Hietanen kertoo.

Hietanen suositelee huonekalujen suojaamiseen käsikiristekalvoa, joka muistuttaa tuorekelmua.

– Voittaa teipin siinä, että teippi jättää liimatahroja ja saattaa helposti vahingoittaa suojattavaa kalustetta. Kiristekalvossa ei ole suoranaisesti sellaista ongelmaa.

Erityisen hyvin muutossa kannattaa Hietasen mukaan suojella astiat, lasiset sohva- ja ruokapöydät, peilit sekä taulut.

– Nykyään muodissa olevat, korkeakiiltoiset valkeat kalusteet ovat todella herkkiä pienillekin pintanaarmuille. Vastaavasti mustissa kalusteissa pienenkin hiekanjyvän jättämä naarmu näkyy tosi kirkkaasti.

Tällaiset huonekalut kannattaa suojata erityisen hyvin – ei pelkästään kolhuilta vaan myös pienemmiltä naarmuilta.

Sade ja räntäpäivinä pehmeät kalusteet kannattaa suojata myös märältä.

Muuttopäivän organisointi

Jos päättää olla varaamatta muuttopäiväksi muuttofirmaa, kannattaa etukäteen miettiä pari seikkaa, jotta muuttopäivä sujuu jouhevasti.

Pizzapalkalla talkoolaisiksi kerättyä talkooporukkaakin pitää Niko Hietasen mukaan kuitenkin jotenkin ohjata ja itse muuttajan tai jonkun muuttoporukasta kannattaa ottaa työnjohdollinen rooli ja pitää muutto liikkeessä.

– Sehän on aika yleistä, että jos on paljon porukkaa ja kukaan ei koordinoi hommaa, muutto menee helposti seisoskeluksi, Hietanen toteaa.

Itse muuttopäivänä auton kyytiin kannattaa Pasi Penttisen mukaan pakata ensimmäisenä mahdollisimman tiiviisti laatikkopinoja ja vasta sitten huonekaluja. Ideana tässä on se, että uuteen asuntoon saadaan ensiksi vietyä kalusteet oikeille paikoilleen ja vasta sitten laatikot sinne, minne ne mahtuvat.

Näin ollen asunnossa ei tarvitse alkaa heti pelaamaan tetristä huonekalujen kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat