Venäjän duuman vaalien tulos on ennalta selvä, sanoo UPI:n tutkija – "Avoimia kysymyksiä on enää se, kuinka paljon vaalivilppiä tarvitaan"

7:28
Venäjän vaalit ovat loppusuoralla, mutta voiko tulokseen luottaa? Tutkija kertoo, mikä merkitys vaaleilla on.

Venäjällä duuman eli parlamentin alahuoneen vaalien viimeinen äänestyspäivä on käynnissä. Vaaleissa ratkaistaan, uusiiko valtapuolue Yhtenäinen Venäjä määräävän kahden kolmasosan enemmistön duumassa.

MTV Uutiset Livessä vierailleen ulkopoliittisen instituutin UPI:n tutkija Veera Laineen mukaan vaalitulosta ei tarvitse arvuutella. Hänen mukaansa on varmaa, että valtapuolue voittaa vaalit.

– Se on etukäteen pedattu, että valtapuolue nämä vaalit voittaa. Oikeastaan nyt kolmantena äänestyspäivänä avoimia kysymyksiä on enää se, kuinka paljon vaalivilppiä tuloksen varmistamiseen tarvitaan ja millä tavalla venäläiset sen sitten hyväksyvät, tai reagoivatko he siihen.

 Laineen mukaan vaalivilppiä tarvitaan, sillä valtapuolueen kannatus on edellisvaalejakin heikompaa.

– Aika merkittävästi (vaalivilppiä tarvitaan) siihen nähden, että ihan avoimesti saatavilla olleet kannatusluvut ovat valtapuolueelle vielä edellisvaalejakin heikommat. Viisi vuotta sitten mitattiin 30 prosenttia, ja näistä pitäisi saada määräenemmistö.

Oppositio vaikeassa paikassa

Laineen mukaan työtä vaalien tuloksen varmistamiseksi on tehty jo hyvissä ajoin ennen äänestyspäiviä. Varsinaisia valtapuolueen vastustajia ei vaaleissa päästetä edes ehdolle.

Lisäksi opposition asemaa heikentää entisestään se, että länsimaisetkin teknologiajätit Google ja Apple taipuivat Venäjän hallinnon painostukseen ja poistivat opposition oman vaalisovelluksen sovelluskaupastaan. Sovellus suosittelee äänestäjille ehdokasta, jolla on vaalipiirissä paras mahdollisuus päihittää valtapuolueen ehdokas.

Lisäksi vaaleissa pystyy tällä kertaa äänestämään ensimmäistä kertaa myös sähköisesti. Myös se antaa Laineen mukaan ainakin joidenkin kriittisten äänien mukaan mahdollisuuksia muovata vaalien tulosta haluttuun suuntaan.

– Ja toki se antaa tietynlaista liikkumavaraa hallinnolle. Sitä on tietenkin selitetty koronapandemialla, että ihmisten on turvallisempaa äänestää sähköiesti ennakkoon. Vielä on kuitenkin hiukan vaikeaa sanoa, mihin kaikkeen se lopulta vaikuttaa.

Millainen merkitys duuman vaaleilla on presidentti Putinille, ja mihin Putin vielä tarvitsee duumaa, kun hän on jo saanut läpi perustuslakimuutokset, jotka sallivat hänen jatkaa presidenttinä ilman takarajaa? Myös muun muassa tätä kysymystä Laine arvioi MTV Uutiset Liven haastattelussa. Voit katsoa koko lähetyksen artikkelin yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja