Maailmanmestarilta kohauttavaa tekstiä norjalais- ja ranskalaisampumahiihtäjien touhuista ennen kisoja – "Huhujen mukaan laillista dopingia"

Doping varjostaa mm-urheilua – MTV kertoo uusimmat tuulet valvonnan huipulta 20:26
SUEKin Katja Huotari kertoi dopingvalvonnan uusimmista keinoista viime syksynä.

Ukrainalainen ampumahiihdon maailmanmestari Dmitro Pidrutshni kertoo nähneensä toistuvasti muiden maiden kilpailijoiden käyttäneen astmapiippuja ennen kilpailuja. Noiden piippujen eli nebulisaattorien käyttö on aiemmin herättänyt kohua Norjan maastohiihtomaajoukkueen vaiheilla.

– Tietääkseni Norjan, Ranskan ja Itävallan ampumahiihdossa on monia astmaatikkoja. Olen nähnyt, että he ovat toistuvasti käyttäneet astmapiippuja ennen lähtöjä, Pidrutshni kertoi PlayPro-lehden Instagram-livelähetyksessä Championatin mukaan.

– En tiedä, miten se auttaa, minulla ei ole mitään syytä käyttää kyseistä lääkettä. Huhujen mukaan se on kuin laillista dopingia, joka todella parantaa tuloksia, ampumahiihdon takaa-ajon maailmanmestaruuden Östersundissa 2019 yllättäen voittanut ukrainalainen sanoi.

Norjan maastohiihdossa porissut

Astmalääkitys on noussut aiempina vuosina voimakkaasti tapetille varsinkin monien Norjan maastohiihtäjien käytettyä sitä. Maan hiihtotähti Martin Johnsrud Sundby sai dopingpannan, kun hänen näytteissään oli liikaa Ventolin-astmalääkkeestä peräisin ollutta salbutamolia. 

Pohdintaa on herättänyt, kuinka moni astmalääkitystä käyttävistä hiihtourheilijoista todella kärsii astmasta.

Ruotsin hiihtomaajoukkueessa tehtiin Norjan kohun jälkeen periaatepäätös astmapiippujen käytön lopettamisesta. Maajoukkueessa perusteltiin päätöstä eettisillä syillä ja korostettiin, että nebulisaattorien käyttö lähettää väärän viestin lajin pariin haluaville nuorille.

Tutkimus hyödyistä

Astmalääkkeiden hyödystä urheilussa on kiistelty paljon. Professori Vibeke Backer ja hänen tanskalainen tutkimusryhmänsä Kööpenhaminan yliopistollisessa sairaalassa ovat kuitenkin tehneet tutkimuksen, jossa he kertoivat näyttäneensä todeksi, että lihasvoima kasvaa, kun käyttää astmalääke Terbutalinea. 

– Onko sillä merkitystä, jos ammattipyöräilijä käyttää sitä ennen rankkaa vuoristoetappia? Kyllä sillä on. Palautumisesta tulee tehokkaampaa, Backer kertoi ruotsalaiselle ammattilehdelle Idrottsforskningille.

Tutkimus Backerin mukaan osoitti lääkkeiden parantavan lihaskuntoa suurina määrinä nautittuina. Normaalimäärissä nautittuina niillä ei kuitenkaan hänen mukaansa ollut vaikutusta lihaksistoon.

Lue myös:

    Uusimmat