Donald Trump valitti korkeimpaan oikeuteen asiakirjajupakasta

3:42
Trump väitti FBI:n lavastaneen todistusaineistoa kartanonsa ratsiassa ja vihjaili tulevasta: "Vastareaktio, jollaista kukaan ei ole koskaan ennen nähnyt"

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump on valittanut korkeimpaan oikeuteen alemman oikeusasteen päätöksestä tutkinnassa, joka koskee FBI:n hänen kotoaan takavarikoimia asiakirjoja.

Liittovaltion vetoomustuomioistuin antoi hiljattain Yhdysvaltain oikeusministeriölle luvan jatkaa Trumpilta takavarikoitujen salaisten asiakirjojen tutkimista.

Aiemmin liittovaltion tuomari oli määrännyt ulkopuolisen erityisen selvitysmiehen tutkimaan Trumpilta takavarikoituja asiakirjoja ja samalla kieltänyt oikeusministeriötä hyödyntämästä niitä toistaiseksi tutkinnassaan.

Oikeusministeriö valitti tästä liittovaltion vetoomustuomioistuimeen, joka antoi ministeriölle taas luvan jatkaa asiakirjojen tutkimista ja sulki salaiset asiakirjat selvitysmiehen tarkastusten ulkopuolelle.

Trump yrittää nyt saada salaiset asiakirjat takaisin selvitysmiehen katsottaviksi. Hänen mukaansa vetoomustuomioistuimella ei ollut valtuuksia päättää asiasta.

Trumpin Mar-a-Lagon kartanosta Floridassa takavarikoitiin elokuussa liki 11 000 asiakirjaa. Niistä satakunta on luokiteltu salaisiksi. Oikeusministeriön mukaan nämä asiakirjat ovat valtion omaisuutta. Salaisten asiakirjojen siirtäminen rikkoo vakoilulakeja.

Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa on Trumpin presidenttikautensa aikana tekemien tuomarinimitysten myötä vankka konservatiivienemmistö.

Oikeus on silti myös tehnyt Trumpille kielteisiä päätöksiä korkean profiilin jutuissa. Se ei esimerkiksi suostunut käsittelemään Trumpin perättömiä vaalivilppisyytöksiä vuoden 2020 presidentinvaalien jälkimainingeissa.

Asiakirjajupakan lisäksi Trumpia vastaan on käynnissä useita muitakin oikeusjuttuja, joissa puidaan muun muassa hänen liiketoimiinsa liittyviä epäselvyyksiä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja