Trumpilta hämmentäviä kommentteja japanilaisista autovalmistajista – "Onko sen pyytäminen epäkohteliasta?"

Presidentti Trumpin kommentit japanilaisista autovalmistajista ovat aiheuttaneet hämmennystä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on parhaillaan ensimmäisellä vierailullaan Aasiassa. Trump puhui maanantaina japanilaisille yritysmaailman johtajille Tokiossa toivoen, että nämä panostaisivat autojensa valmistamiseen Yhdysvalloissa. 

– Yrittäkää valmistaa autonne Yhdysvalloissa sen sijaan, että vain veisitte niitä sinne. Se ei ole liikaa pyydetty. Vai onko sen pyytäminen epäkohteliasta, Trump kyseli.

Trumpin ehdotukset japanilaisille autopomoille saivat kuitenkin monien kulmakarvat koholle. Ristiriita on siinä, että japanilaisilla autovalmistajilla on jo nyt runsaasti laitoksia USA:n maaperällä. Ja näin on ollut kymmeniä vuosia. Japanilaisvalmistajilla on yhteensä 26 tuotantolaitosta ja 36 kehityskeskusta USA:ssa. Yhdysvalloissa myydyistä japanilaisvalmistajien autoista 75 prosenttia on valmistettu USA:n maaperällä.

Esimerkiksi Toyota valmistaa autojaan Indianassa, Kentuckyssa, Mississippissä, Alabamassa, Länsi-Virginiassa ja Teksasissa. Hondalla puolestaan on tehtaita Ohiossa, Indianassa, Alabamassa ja Georgiassa, ja se itse asiassa vie enemmän autoja USA:sta kuin tuo sinne. Subarulla on tuotantolaitos Indianassa, Nissanilla Tennesseessä ja Alabamassa. Myös Mazda ja Toyota ovat rakentamassa yhteistä tehdasta Yhdysvaltoihin.

Uutistoimisto Reutersin toimittaja David Shepardson jakoi Twitterissä kuvan, joka kertoo, kuinka suuria investointeja japanilaiset autovalmistajat ovat Yhdysvalloissa tehneet.

Vuonna 2016 japanilaisyhtiöt valmistivat USA:ssa lähes neljä miljoonaa autoa, joista noin 400 000 autoa meni vientiin. Japanilaisvalmistajien tehtaat työllistävät yli 90 000 amerikkalaista ja tehtaiden yhteenlaskettu vaikutus maan talouteen on yli 45 miljardia dollaria.

Trump harmitteli puheessaan myös sitä, että USA:ssa myydään paljon japanilaisia autoja, mutta Japanissa vain vähän amerikkalaisia. Tämä tilanne vaatii Trumpin mukaan muutosta.

– Autoteollisuudellamme menee erittäin hyvin ja tuotteemme on fantastinen. Meidän täytyy siis neuvotella asiasta, mutta teemme sen erittäin ystävällisessä hengessä. Tiedän, että neuvotteluista tulee menestyksekkäät, Trump kertoi.

Japanin pääministeri Shinzo Abe on kertonut aiemmin tänä vuonna, että amerikkalaisia autoja myydään maassa vain vähän siksi, ettei niitä mainosteta käytännössä lainkaan eikä niitä ole myytävänä kovinkaan monessa paikassa.

***

0:45

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja