Dominik Hasek lähti Ukrainaan – nukkui vaarallisella hetkellä

Entinen huippumaalivahti Dominik Hasek kävi viime viikolla Ukrainassa. Voimakasta Venäjä-kritiikkiä NHL:ää kohtaan esittänyt tshekkiläinen jääkiekkolegenda huokaisee selvinneensä eräästä tilanteesta ilman että mitään tapahtui.

Hasek vieraili viime viikolla Ukrainassa maan jääkiekkoliiton kutsusta. Tshekkilegenda kertoi tshekkiläiselle Isport-sivustolle vierailunsa tavoitteeksi tukea Ukrainaa ja ukrainalaista jääkiekkoa niin paljon kuin mahdollista. Hän toivoo, että lajia voitaisiin pelata Ukrainassa ensi kaudella ja uusia halleja voitaisiin rakentaa.

– Kaikki eivät voi pelata Ukrainassa, kokonainen sukupolvi ei astunut jäälle tällä kaudella. Puolet neljästätoista hallista on epäkunnossa, suljettu, koska sähköä ei ole, tai ne ovat tuhoutuneet, ja venäläiset ovat vallanneet muut. Vain seitsemän niistä on toiminnassa. Pahinta on, että Ukrainassa oli ohjelma, jossa he halusivat rakentaa 30 hallia viidessä vuodessa, Hasek sanoi.

"Tunnet sodan"

Hasek matkasi Ukrainaan Puolan Krakovasta autokyydillä, ja Ukrainassa hän kertoo käyttäneensä yöjunaa matkalla Harkovasta Kiovaan. Kaikkiaan Hasek kävi vieraili kuudessa hallissa neljässä kaupungissa, ja jokainen kaupunki on hänen mukaansa erilainen.

Entinen NHL-tähti raportoi erityisesti suuria vahinkoja kärsineestä Harkovasta, jonne monia jo lähteneitä asukkaita alkoi palata viime vuonna Ukrainan voitettua Harkovan taistelun ja Venäjän vetäydyttyä alueelta.

– Elämä ei ole siellä edelleenkään samanlaista kuin ennen. Siellä on avoin pubi tai kahvila. Lapset ovat poissa, eivätkä he käy koulua tai harrasta urheilua. Kaupungissa on edelleen paljon rikkinäisiä paikkoja, paljon vahinkoa, kamalan paljon tuhoutuneita taloja. Tunnet sodan siellä.

"Onneksi mitään ei tapahtunut"

Hasekilta kysyttiin, tunsiko hän olleensa missään vaiheessa vaarassa.

– Minua kehotettiin ottamaan selvää, missä on suoja yöksi ja minne mennä, jos sireeni soi. Ensimmäinen kerta oli yöjunaan menemistä seuraavana päivänä. En pystynyt nukkumaan siellä, joten nukuin seuraavana päivänä hälytyksen läpi, Hasek vastasi.

Hasek tarkensi nukkuneensa junassa vain kaksi tuntia ja olleensa raskaan päivän jälkeen niin väsynyt, että hän ei havahtunut hälytykseen.

– Onneksi mitään ei tapahtunut.

Elämä pääkaupunki Kiovassa tuntui Hasekista silti normaalilta.

– Siellä on kuitenkin ulkonaliikkumiskielto, joka alkaa yhdeltätoista illalla. Kymmeneltä he sulkevat kaikki ravintolat ja kaupat, eivätkä anna sinulle juomaa tai ruokaa. 

"Teen kaikkeni saadakseni NHL:n maksamaan miljardeja Ukrainalle"

Hasek on moittinut äänekkäästi NHL:n haluttomuutta ottaa kantaa Venäjän Ukrainassa käymää hyökkäyssotaa kohtaan. Hän on tuominnut NHL:n myös siitä, että se sallii venäläisten pelata sarjassa.

– Teen, mitä voin. Minulla ei ole ruusunvärisiä laseja, että minun yksittäinen ääneni riittäisi muuttamaan jotain yhdessä yössä. Haluan kuitenkin kiinnittää tähän huomiota, ja kun se (sota) on ohi, teen kaikkeni saadakseni NHL:n maksamaan miljardeja Ukrainalle.

Hasekille on myönnetty Ukrainan ystävä -palkinto hänen tuestaan.

Lue myös:

    Uusimmat