Andrei kertoo MTV:lle, mitkä kolme sanaa hänellä on Putinille – tällaista pommisuojiin juoksua on arki Kiovassa nyt

4:34
Katso videolta, mitä Kiovassa asuva Andrei Hryshchenko kertoo elämästä sodan keskellä.

Venäjän aloittama sota Ukrainassa jatkuu jo kuudetta päivää. Kiovassa vaimon ja kahden kissan kanssa asuva Andrei Hryshchenko kertoo MTV Uutisille, miksi ei paennut maasta.

Kiovassa asuva Andrei Hryshchenko vastaa puhelimeen kotoaan. Tilanne on harvinainen, sillä suuri osa hänen ajastaan menee pommisuojana toimivassa läheisessä maanalaisessa parkkihallissa. Metroasemat ovat niin täynnä, ettei niihin enää mahdu. Perheen tavarat ovat koko ajan valmiina sitä varten, kun pitää taas juosta pommisuojaan.

Nyt Hryshchenko on tullut perheineen kotiinsa peseytymään ja syömään. Tällä hetkellä Kiovassa on suhteellisen rauhallista.

– Osa tuntemistani ihmisistä asuu jo pommisuojissa, mutta me käymme vaimoni kanssa vielä kotona. Olemme oppineet tunnistamaan äänestä, onko kyseessä lähellä oleva isku, jonka vuoksi pitää mennä pommisuojaan vai onko vielä suhteellisen turvallista pysyä kotona, Hryshchenko kertoo.

Karmea herätys

Hryshchenkon mukaan kiovalaiset eivät odottaneet Venäjän todellisuudessa iskevän kaupunkiin. Kukaan hänen tuttavistaan ei ollut paennut Kiovasta ennen kuin Venäjä hyökkäsi sinne 24. helmikuuta aamuyöllä.

– Heräsimme räjähdysten ääniin. Se oli kammottava herätys. Sodan toisena päivänä eli 25. helmikuuta aamuyöllä kotini yllä räjähti ballistinen ohjus. Onneksi se ei osunut asuintaloihin eikä uhreja tullut.

Tilanne muuttuu koko ajan, eikä mistään voi olla varma. Siitä huolimatta Hryshchenko ei suostu paniikkiin ja epätoivoon. Mahdollisuuksien mukaan hän pyrkii auttamaan ukrainalaisia sotilaita keräämällä heille lääke- ja ruokatarvikkeita ja paljastamalla Kiovaan soluttautuneita venäläisiä diversantteja eli Venäjän selustassa toimivia erikoisjoukkojen sotilaita.

– Vähän aikaa sitten meillä oli pommisuojassa diversantti. Tunnemme jo kaikki pommisuojaan tulevat lähitalojen asukkaat, mutta tuota miestä emme olleet ennen nähneet. Soitimme poliisit paikalle ja selvisi, että hänellä oli neljä eri passia, Hryshchenko sanoo.

Isänmaallisuus elää vahvana

Pakoa Kiovasta mies perheineen ei ole yrittänyt, vaikka esimerkiksi hänen veljensä tekikin pitkän ja lähes 20 tuntia kestäneen pakomatkan autolla. Hryshchenkosta oli kuitenkin oikein jäädä puolustamaan kotimaataan.

Hän korostaa, että aseita ja hävittäjiä tarvitaan lisää ja on kiitollinen lännelle kaikesta avusta.

Hryshchenko kannattaa myös vahvasti Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä ja pitää tämän päätöstä jäädä Kiovaan rohkeana sekä taisteluhenkeä nostattavana.

– Ukrainalaiset ovat vahvoja. Olen valmis liittymään taisteluun, jos on tarvetta.

Sodan aloittanutta Vladimir Putinia Hryshchenko kutsuu pieneksi ihmiseksi. Hän toivoo, että Putinin hallinnon lähipiiri tulisi järkiinsä ja painostaisi presidenttiä lopettamaan tämän järjettömän sodan.

– Toivo ei kuole. Pysymme positiivisina. Pian haluaisin puhua Vladimir Putinista niin, että voisin lisätä heti perään "rauha hänen sielulleen".

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja