Mainos

Dollariväärennökset jälleen oikeudessa

Lahden oikeustalossa ryhdyttiin tänään käsittelemään mittavaa dollariväärennössarjaa jo toisen kerran. Nyt Kouvolan hovioikeus selvittää suullisen käsittelyn avulla, kuka jutussa on kuka ja millaisen rangaistuksen hän ansaitsee.

Lahden käräjäoikeus tuomitsi viime keväänä yhteensä yli 35 vuoden ehdolliset ja ehdottomat vankeustuomiot kahdeksalle henkilöille, jotka olivat vuosina 1994-96 osallistuneet yhdeksän miljoonan valedollarin valmistamiseen ja 14,4 miljoonan dollarin erän valmisteluun. Hovioikeuden suullinen käsittely on rajoitettu osaan syytetyistä ja syytekohdista. Tänään keskityttiin kahteen sivuhenkilöön ja toisaalta organisaattoreina tuomittuihin ex-poliisi Pekka Erkkilään ja ex-oululaiseen liikemies Pentti Nevalaiseen.

Syyttäjä muistutti EU-maiden linjasta

Johtava kihlakunnansyyttäjä Pekka Noronen on tyytyväinen Lahden käräjäoikeuden tulkintaan itse tapahtumista, mutta vaatii hovioikeudelta ankarampia tuomioita Nevalaiselle ja Erkkilälle. Huomioon tulisi ottaa teon vahingollisuus ja miesten väärennösura kokonaisuutena. Norosen mielestä Nevalaisen pitäisi saada 7 vuoden vankeustuomio 6 vuoden ja 4 kuukauden sijaan. Erkkilän tuomion Noronen pidentäisi neljästä vuodesta viiteen.
-Euroopan unionin maissa annetaan rahan väärentämisestä jopa elinkautisia ja Ranskassa 20 vuoden tuomioita, vertaili Noronen. Hän piti Suomen 2-10 vuoden taulukkoa kuitenkin keskimääräisenä.

Kaikki tiistain syytetyt mielestään viattomia

Sekä Nevalainen että Erkkilä vakuuttivat oikeudessa viattomuuttaan. He vaativat alioikeuden tuomioita kumottaviksi, koska syytteille ei ole saatu näyttöä. Nevalaista puolustaneen asianajaja Petri Pehkosen mukaan kanssasyytettyjen kertomuksiin on suhtauduttava hyvin kriittisesti, koska henkilöillä on voimakas intressiristiriita. Oikeustieteen kandidaatti Jaakko Tuutti piti syyttäjän teknistäkin näyttöä vaatimattomana. Se ei osoita Pekka Erkkilän sekaantuneen väärennösjuttuun. Erkkilä myöntää vain toimineensa väärennöstyötä pyörittäneen lahtelaisrouvan turva- ja rahoituskonsulttina.

Oikeudessa kuultiin useita väitteitä osapuolten keskinäisestä painostuksesta ja sen kohdistamisesta myös jälkipolveen ja asianajajiin. Oikeus sai tukun kirjeitä, joista tuoreimmat on laadittu alioikeuden viimekeväisen tuomion jälkeen. Syyttäjä vaatii hovioikeudelta rangaistusta myös rahakuriirille sekä tapahtumaketjun käynnistäjälle, jotka alioikeus vapautti syytteistä. Rahakuriiri väittää edelleen, ettei tiennyt Helsinkiin ajamansa mustan jätesäkin sisältöä. Asianajajan mielestä kyseessä on korkeintaan vähäinen hallussapitorikkomus, jos sekään.

Sijoitusasiantuntijalla ei mielestään ollut mahdollisuutta arvata jatkotapahtumia, kun hän antoi lahtelaisen kirjapainon puhelinnumeron oululaismiehelle. Tätä ennen oli kyllä puhuttu unelmasta valmistaa täydellinen dollari. Hovioikeus istuu Kyösti Tasan johdolla Lahdessa vielä kahtena päivänä. Tuomio on odotettavissa noin kuukauden kuluttua.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.