Dohan MM-kisoissa turvauduttu hämmentäviinkin keinoihin tunnelman luomiseksi

Norjalaistähti Warholm arvostelee kovin sanoin Dohan MM-kisoja 1:22
Videolla MM-kultaa 400 metrin aidoissa voittaneen Karsten Warholmin kritiikkiä Dohan kisoille.

Naisten 100 metrin juoksijoiden kunniakierros oli apea kokemus maailman nopeimmille juoksijoille. Juhlatunnelma Dohan Khalifa-stadionilla latistui, kun juoksijat ajattelivat lähteä kunniakierrokselle, mutta vastassa oli hiljaisuus ja tyhjät katsomopenkit.

Yleisökato on herättänyt rajua kritiikkiä etenkin Britanniassa. Lontoossa järjestettiin kaksi vuotta sitten tunnelmaltaan upeat maailmanmestaruuskilpailut, joten kontrasti Dohaan on valtava.

Brittimedian arvioiden mukaan naissprinttereiden kunniakierrosta oli seuraamassa tuhatkunta katsojaa sunnuntain kisojen päätteeksi. Jotkut entiset urheilijat katsovat Kansainvälisen urheiluliiton IAAF:n pettäneen urheilijat myöntäessään kisat Dohaan.

Myös järjestäjiä on helppo syyttää, sillä Doha aloitti kisahaun 2011 lupauksella, ettei kisoissa ole "tyhjiä istuinpaikkoja". Kisoihin luvattiin "fantastinen tunnelma".

Se ei ole toteutunut, mutta järjestäjät ovat ryhtyneet toimiin.

Äänentoistosta viritettiin tunnelmaa

Sunnuntaina stadionilla oli pari tuntia ennen kisojen alkua noin sadan hengen ihmisjoukko, jonka avulla mikitettyyn katsomoon sämplättiin tunnelmaa. Koekirkujien äänet sekoitettiin valmiiksi äänitettyyn katsomokohinaan.

Testi tehtiin takasuoran alussa, jossa oli tiistaina fantastisesti juoksijoitaan lauluilla kannustanut etiopialaiskatsojien joukko. Se pelasti illan aloittamalla tanssin ja laulun jo ennen ensimmäistä starttia, ja ilakointi huipentui etiopialaisten kaksoisvoittoon miesten 5 000 metrillä.

Se ei silti peitä yleisökatoa. Stadionille mahtuu 40  000 katsojaa, mutta takasuoran yläkatsomo ei ole käytössä. Myös medialle ja joukkueille varatut katsomon osat haukkaavat osansa. Katsomossa on silti aukkoja isoina läimäreinä.

Tv:n ehdoilla mennään

Järjestäjät vastasivat alkuviikosta kritiikkiin.

Sunnuntaita selitti se, että se on työviikon ensimmäinen päivä Qatarissa. Järjestäjien pulmana on myös se, että kisat venyvät stadionilla 22.40:een ja jopa yli puolenyön.

–  Olemme iloisia siitä valtavasta globaalista tv-yleisöstä, jonka MM-kisat tavoittavat, mutta siitä seuraa ongelmia lipunmyyntiin. Kilpailuaikataulu on monille liian myöhäinen. Jotkut ovat lähteneet sen takia stadionilta kotiin kesken kilpailutapahtuman, järjestäjät ilmoittivat tiedotteessaan alkuviikosta.

Satanen ei sytytä Qatarissa

Mediassa ihmeteltiin erikseen sitä, ettei qatarilaisia kiinnostanut edes miesten ja naisten 100 metrin juoksut.

–  Pikajuoksut ovat perinteisesti olleet yleisurheiluyleisön suosikkilajeja, mutta paikallinen väestö on kiinnostunut pikemminkin keskimatkojen ja pidempien ratamatkojen kilpailuista, järjestäjät muistuttivat.

Järjestäjät lupasivat jatkaa ponnistelujaan saadakseen stadionille kisojen loppupäiviksi lisää katsojia.

Järjestäjien selvityksen mukaan stadionilla on vieraillut jo yli 80 maan kansalaisia. Katsojista suurin osa on seurannut yleisurheilua ensi kerran eläissään paikan päällä.

Lue myös:

    Uusimmat