"Urheilijoita petetty massiivisesti" – Dohan vuonna 2014 antama lupaus näyttää nyt idioottimaiselta, haukuttu IAAF puolustautui

Lukuisat yleisurheilun MM-kilpailut kiertänyt suomalaiskatsoja laittaa Dohan kisat perspektiiviin:"Hienoa olla päivittäin saunassa, vaikka sauna ei ole lähimaillakaan" 4:44
16:t yleisurheilun MM-kisat kiertänyt Timo Nyrhinen puhuu Dohan tilanteesta kokemuksen syvällä rintaäänellä.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF saa jatkuvasti enemmän kritiikkiä Dohan MM-kisojen säälittävistä yleisömääristä – ja syystä. 

Athletics Weeklyn toimittajan Jason Hendersonin sunnuntaina ottama kuva tiivisti hyvin Dohan kisojen yleisökadon

Aiheeseen tartuttiin sunnuntaina myös BBC:n lähetyksessä, kun brittiläinen Dina Asher-Smith oli hetkeä aiemmin napannut naisten 100 metrin MM-hopeaa. 

– Lajin kattojärjestö on pettänyt urheilijamme massiivisesti. En odottanut tilanteen olevan näin paha. Urheilijat ansaitsevat yleisön, energian ja tunnelman, mikä antaa latausta, seitsenottelun kaksinkertainen MM-hopeamitalisti, BBC:n kommentaattori Denise Lewis totesi sunnuntain kisapäivän jälkeen.

Syitä onnettomille yleisömäärille on monia. Qatarin olemattomat lajiperinteet, maan ihmisoikeusasiat ja äärimmäiset sääolosuhteet ovat listalla. 

Tietojen mukaan kymmenelle MM-kisapäivälle on myyty yhteensä vain noin 50 000 lippua, ja kun Shelly-Ann Fraser-Pryce rynnisti uransa neljänteen maailmanmestaruuteen 100 metrillä sunnuntaina, paikalla oli enemmän toimittajia ja kisatoimitsijoita kuin maksanutta yleisöä, brittiläinen Evening Standard linjaa

Nykyisiä MM-kisoja myönnettäessä yksi IAAF:n korostamista asioista oli lipunmyynti. "MM-kisat tulevat olemaan loppuunmyyty jokaisen session osalta", Dohan hakemuksessa luvattiin. 

Totuus on ollut toinen. IAAF antoi vastineensa kritiikkiin maanantaina. 

– Yleisurheilu on maailmanlaajuinen laji, jolla on lajiliitto 214 maassa. Yleisurheilu on isompi kuin Yhdistyneet kansakunnat (YK), eikä se voi toimia, jos sen pitää muuttaa suuntaa jokaisen geopolitiikassa tapahtuvan muutoksen seurauksena. 

– Urheilun pitää ylittää politiikka, ja niin se tekeekin. Fanimme välittävät eniten häikäisevistä urheilijoista, IAAF tiedotti. 

Voitelurahaa levitellyt Doha vei kisat Eugenen ja Barcelonan nenän edestä vuonna 2014. Nyt IAAF joutuu elämään tuon päätöksensä kanssa. 

– Nämä kisat saavat Britannian mestaruuskisat näyttämään melko hyviltä, pikajuoksija Adam Gemili summasi sunnuntaina. 

Lue myös:

    Uusimmat