Näkökulma: Onko tässä mitään järkeä? Dohan MM-kisat yksi urheiluhistorian suurimmista farsseista

9:27
Dohan maratonin rajuja olosuhteita käsiteltiin MTV Uutiset Livessä.

Dohan yleisurheilun MM-kilpailut ovat yksi kaikkien aikojen urheilufarsseista, vaikka kisat ovat kestäneet vain yhden päivän, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Feliks Heikkinen.

Helvetilliset keliolosuhteet, homeiset hotellit, tyhjät katsomot, ihmisoikeudet, pukeutuminen, lista on loputon, kun katsotaan Dohan yleisurheilun MM-kilpailuihin farssimaisuutta tuovia elementtejä.

Pelkästään Dohan ihmisoikeuskysymykset ja Qatarin tiukat lait olivat jo tapetilla ennen kisoja. Qatarissa on tarkoitus järjestää jalkapallon MM-kilpailut vuonna 2022 ja rakennustöissä kuolleiden ihmisten määrä on noussut esiin yleisurheilun MM-kisojenkin yhteydessä.

Päivää ennen kisojen alkua otsikoihin ilmaantui tieto siitä, että Norjan maajoukkue joutui vaihtamaan hotellia karmeiden huoneiden takia. Huoneissa oli tupakankäryä, hometta ja ilmaa ei pystynyt hengittämään. Kysymys kuuluukin, jos Qatar panostaa stadionin viilennykseen järkyttäviä summia, niin miten on mahdollista, että niinkin yksinkertainen asia kuin urheilijoiden majoitus kisojen ajaksi ei ole lainkaan kunnossa.

Luulisi, että jos urheilijoiden kilpailuolosuhteisiin panostetaan, kaikki muukin olisi kunnossa.

Vaikka stadion onkin viilennetty, ei siltikään yleisö ole löytänyt paikalle, vaan kisojen avauspäivänä saatiin ihastella pramean Khalifa-stadionin tyhjiä penkkirivejä. Kansainvälisen yleisurheiluliitto IAAF:n mukaan yleisömäärä oli kisojen avauspäivänä 11804 katsojaa. Lukema ei ole kovinkaan mairitteleva, varsinkin kun otetaan huomion stadionin 48 000 katsojan kapasiteetti. Kolme viikkoa ennen kisoja kerrottiin, että lippuja olisi myyty reilut 22000 kappaletta. Lipunmyynti kisoihin on kasvanut viimeisien viikkojen aikana, ellei sitten loppuajaksi ole odotettavissa vain kilpailuja median edustajille katsottavaksi. Siltikin katsojaluvut ovat pelkkä vitsi edellisten, Lontoon MM-kisojen rinnalla.

Vajaa viikko ennen vuoden 2017 kilpailuja lippuja oli myyty peräti 660 000 kappaletta. Lukema, joka on myös ennätys.

Kuten legendaarisen ostos-tv:n lausahdus kuuluu, "eikä tässäkään vielä kaikki".

MM-kisat startattiin perjantain ja lauantain välisenä yönä yhdellä brutaalisimmista matkoista, kun otetaan huomioon Dohassa vallitsevat karmivat olosuhteet.

Viilennetyn stadionin ulkopuolella ja keliolosuhteiden takia myöhään siirretty maratonjuoksu käytiin läpi yli 30 asteen lämpötilassa ilmankosteuden kivutessa yli 70 prosentin. 68 juoksijaa lähti matkaan läpi helvetin tulen ja 40 pääsi maaliin saakka. Kuvat tokkurassa olevista urheilijoista levisivät läpi maailman ja "maratonjuoksu" muuttui osalla loppumatkasta toivottomalta näyttäneeksi hoiperteluksi. Luoja vain tietää, mitä lauantain ja sunnuntain välisen yön 50 kilometrin kävelyssä tulee tapahtumaan.

Ihmeitä on tapahtunut ennenkin urheilussa, mutta Dohan MM-kisojen tapauksessa sellaista ei tulla näkemään. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja