Mainos

DNA-liittymien määrä tuplaantui

Finnet-ryhmä käänsi kokonaistuloksensa viime vuonna niukasti voiton puolelle.

Puhelintoimintaa harjoittava Finnet-ryhmä käänsi kokonaistuloksensa viime vuonna niukasti plussalle, kun matkapuhelintoimintojen liiketappio puolittui 45 miljoonaan euroon. Matkapuhelintoimintojen eli käytännössä lähinnä DNA:n parannus tuli liittymien määrän tuplaantumisesta noin 40 0000:een. Mukana on myös verkkotoiminta.

Uusia matkapuhelinasiakkaita tarvitaan vastakin, sillä kalliit verkkoinvestoinnit alkavat tuottaa voittoa noin 550 000-600 000 liittymällä. DNA:n toimitusjohtaja Ari Tolonen lupaili 500000:n rajan menevän rikki tänä vuonna.

Kisa matkapuhelinasiakkaista käy siis kuumana jatkossakin. Finnetin toimitusjohtaja Matti Makkonen huomautti, ettei DNA ole ollut markkinoiden aggressiivisin toimija ja samaa linjaa jatketaan.

- Liikeidea ei ole asiakkaiden kierrätys, hän sanoi esitellessään tänään ryhmän tulosta.

Erityisesti nuorten suosiossa

DNA on ollut erityisesti nuorten suosiossa, mikä on näkynyt suuria kilpailijoita isompana asiakasvaihtona. Tolosen mukaan tilanne on tasoittumassa, ja myös liikevaihto liittymää kohden alkaa lähestyä suurten kilpailijoiden tasoa. Viimeisellä neljänneksellä päästiin 38,40 euroon.

Tulostietoja jaettiin tänään vielä valikoiden, sillä uuden Finnet-yhtiön muodostaminen on vielä menossa. Konserniin on koottu maakunnallisten puhelinyhtiöiden yhteisesti omistamat toiminnot.

Kun omistajayhtiöiden voitot lasketaan mukaan, koko ryhmä kokosi viime vuonna liikevoittoa 4,4 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin vastaava tulos oli tappiolla 41 miljoonaa euroa. Liikevaihtoa ryhmälle kertyi 770 miljoonaa euroa. Lisäys edellisvuoteen oli 17 prosenttia.

Uusi Finnet-konserni aloitti vasta tänä vuonna, joten sitä koskevat tiedot ovat ns. proforma-lukuja eli yhtiön lasketaan toimineen samalla mallilla jo edellisvuosina. Matkapuhelintoimintojen tappioiden vuoksi konsernin liikevoitto oli viime vuonna 50 miljoonaa euroa miinuksella. Summa kaventui melkein puoleen. Liikevaihto lisääntyi päälle 60 prosenttia 176 miljoonaan euroon.

Kasvutavoitteissa Telia ei mukana

Finnetin kokoamien tietojen mukaan DNA:n markkinaosuus nousi 8,7 prosenttiin. Yhtiö tavoittelee ruotsalaisen Telian ja Soneran fuusion myötä myyntiin määrättyjä Telian matkapuhelintoimintoja.

Kauppoja on hierottu syksystä asti, mutta valmista ei ole tullut. Telia Mobilen markkinaosuus oli vuoden lopussa 6,6 prosenttia. Makkonen korosti, että Finnetin kasvutavoitteita ei ole rakennettu Telian osuuden saantiin. Tavoite on nostaa ryhmän markkinaosuus telepalveluissa 25 prosenttiin vuonna 2006. Nyt ollaan 15 prosentissa. Mukaan lasketaan myös lankaliittymät.

- Tavoite on haasteellinen, mutta realistinen, Makkonen toisti.

DNA on on tarjonnut kiinteään hintaan gprs-palveluita, mutta Makkonenkin myönsi, että himokäyttäjien kanssa saadaan olla tarkkana, ettei verkon tukkeutumisen vuoksi jouduta kallisiin lisäinvestointeihin. Hänen mukaansa tähän asti hinnoittelumalli on toiminut hyvänä sisäänheittotuotteena.

Multimediaviestien muuttuminen tekstiviestien kaltaiseksi hittituotteeksi odottaa sitä, että siihen soveltuvia matkapuhelimia on riittävästi tarjolla ja käytössä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.