Mainos

Digikanavien haltijat sopivat yhteistyöstä

Uusien digitaalisten tv-kanavien alkaminen etenee. Toimilupien haltijat jättivät tänään liikenneministeriölle muistion, jossa ne esittävät näkemyksensä uusien kanavien lanseerauksen aikataulusta ja siihen liittyvistä järjestelyistä.

Yhtiöt ovat sopineet keskenään mm. kanavanippujen hallinnosta ja useista teknisistä ratkaisuista, mm. tv-lähetysten salauksesta, yhden kortin palveluratkaisusta ja keskitetystä asiakaspalvelusta. Yhden kortin ratkaisu tarkoittaa sitä, että kuluttaja tarvitsee vain yhden kortin maksullisten kanavien vastaanottoon. Digivastaanottimiin tulee lisäksi kortin lukija, jota voidaan käyttää maksullisten palvelujen maksamiseen pankki- tai luottokortilla sekä henkilön sähköiseen tunnistamiseen.

Uusille digikanaville tulee myös yhteinen kansallinen pääsivu, josta näkee kaikkien kanavien ohjelmistot ja palvelut. Palveluiden opas ja ns. supertekstitelevisio toteutetaan yhteisenä sovelluksena.

Näillä näkymin Yleisradio aloittaa digitaaliset koelähetykset ensi syksynä. Kaikkien uusien digikanavien täysimittaisten palvelujen pitäisi alkaa 27. elokuuta 2001, jolloin katselijoille olisi Ylen kanavien, MTV:n ja Nelosen digiversioiden lisäksi tarjolla myös kuusi uutta kaupallista kanavaa.

Ongemana digivastaanottimien hidas leviäminen

Kaupallisten digipalvelujen tiellä on kuitenkin vielä useita avoimia kysymyksiä.

MTV:n toimitusjohtaja EeroPilkama arvioi, että ongelmaksi voi tulla se, jos yleisö ei innostu hankkimaan uusia digivastaanottimia toivotussa tahdissa. Pilkaman mielestä laitteiden hankinta voisi nopeutua, jos valtiovalta pikaisesti löisi lukkoon aikataulun nykyisten analogisten lähetysten lopettamiselle.

Analogisten kanavien toimiluvat ovat voimassa vuoden 2006 loppuun, ja niiden jatkoa on määrä harkita uudelleen vuoden 2002 loppuun mennessä.

Siirtymäkauden pituus askarruttaa varsinkin MTV:tä ja Ruutunelosta, sillä ne joutuvat sen aikana maksamaan jakeluverkkoa hoitavalle Digitalle vuokraa sekä analogisista että digilähetyksistä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.