Dieselin ja 95-bensiinin hintaero kiihtyy – Lintilä väläyttelee käyttövoimaveron poistoa

Lintilä: Sähköyhtiöiden tingittävä tuottotavoitteistaan 2:03
Lintilä: Sähköyhtiöiden tingittävä tuottotavoitteistaan

Dieselin ja 95-bensiinin hintaero on ollut suuri pitkin syksyä.

Diesel on kalliimpaa kuin bensiini. Samaan aikaan diesel-autoilijat maksavat autostaan käyttövoimaveroa.

– Perusteet käyttövoimaverolle vähenevät kokoa ajan. Varmasti tämä on seuraavan hallituksen pöydällä yksi ensimmäisistä asioista, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk).

Lintilän mukaan dieselin hintaa on kirittänyt se, että dieseliä tehdään keskitisleistä, joilla korvataan myös maakaasua.

"Kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa"

– Kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa, ja hinnat nousevat, Lintilä sanoo.

Toki Lintilän puheet käyttövoimaveron poistosta voidaan nähdä myös siinä valossa, että eduskuntavaalit ovat lähestymässä. Hän esitteli näkemyksiään tiistaiaamuna mediatilaisuudessa.

Pienydinvoimalat ratkaisuksi energiakriisiin?

Energiakriisin myötä puheet pienydinvoimaloiden (SMR) ympärillä ovat kiihtyneet. Lintilän mukaan Suomessa on eväitä konsortiolle, jolla on kyky suunnitella, valmistaa ja omistaa pienydinvoimaloita.

Hänen mukaansa VTT ja Lappeenrannan yliopisto (LUT) ovat tehneet maailmanluokan tutkimusta pienydinvoimalaan liittyen kaukolämmön osalta.

– Tässä on kokonaisuus, jota kannattaa juoksuttaa eteenpäin. Toiveissa on teollinen konsortio, joka tekee rautapuolta, suunnittelee Suomessa, valmistaa Suomessa ja omistaa Suomessa. Tämä olisi näkymä pienydinvoimaloissa, joka olisi täysin tehtävissä. Kyseessä olisi myös vientituote, Lintilä sanoo.

Lintilä toteaa, että konsortion eteen tehdään töitä.

– Mahdolliset yritykset eivät halua profiloitua julkisuuteen, koska kyseessä on alkuvaiheen idea.

Suomessa on käynnissä lakiuudistus, jossa pienydinvoimalat otetaan aiempaa paremmin huomioon. Energia-alan asiantuntijoiden mukaan SMR:t voisivat olla Suomessa todellisuutta ensi vuosikymmenellä.

Sekkivihkot kiinni

Hallitus on tehnyt päätöksiä, joilla tuetaan kotitalouksia energian hintojen kohotessa. Yrityksille tukipaketteja ei ole tehty. Sellaisia ei ole näkyvissäkään.

– En ole ihan varma, onko valtion tehtävä kompensoida markkinoilla nousevaa energian hintaa. Pitää ottaa kilpailukyky huomioon ja suhde verrokkimaihin. Jos nyt pidettäisiin sekkivihkoa vielä kiinni, Lintilä toteaa.

Energiayhtiöt tekevät sähkömarkkinoilla nyt erinomaista tuottoa. Lintilä toivoo, että yhtiöt olisivat maltillisia johdon bonuksissaan. Korkeat markkinahinnat johtuvat Venäjän Ukrainassa käynnistämästä sodasta.

– Jokaisen yhtiön kannattaa pohtia maineenhallintaa. Olisivatko tämä ja seuraava vuosi sellaisia, joissa kannustinjärjestelmistä pitäydyttäisiin ja palattaisiin niihin, kun tilanne on rauhoittunut? Jokainen yritys tekee tietysti omat ratkaisunsa, Lintilä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat