Dieetti saattaa vähentää veritulpan riskiä leikkauksessa

Yksinkertainen dieetti ennen leikkausta saattaa lieventää leikkauksiin liittyvien veritulppien aiheuttamia vaurioita aivoissa.

Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin tutkijat ovat todenneet, että vesipaasto tai proteiiniton dieetti ennen aivoinfarktia pienentää rotilla vaurioituneen aivoalueen kokoa lähes 40 prosenttia.

Noin 10-20 prosenttia sydän- ja verisuonileikkauspotilaista saa leikkaukseen liittyvän aivovaurion. Osa vaurioista on niin sanottuja hiljaisia aivovaurioita, jotka aiheuttavat häiriöitä tiedonkäsittelytoiminnoissa, mutta jäävät usein diagnosoimatta. Tällöin esimerkiksi sydänleikkauksen jälkeen potilaalla arjen toimet eivät suju kuten aiemmin.

Leikkausten yhteydessä syntyvät aivoveritulpat aiheuttavat yli satatuhatta kuolemaa vuosittain Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

 

Lue myös:

    Uusimmat