Mainos

Diabetes käy suomalaisten kukkarolle

Diabeteksen hoidon kustannukset ovat nousseet rajusti kymmenen vuoden aikana.

Sairaanhoidon kokonaiskustannukset nousivat 83 prosenttia vuosina 1998-2007. Vuonna 2007 diabeteksen hoito maksoi 1, 3 miljardia euroa, kun sen kustannukset vuonna 1998 olivat vielä alle 740 miljoonaa euroa. Diabeteksen hoito vei kaksi vuotta sitten noin 10 prosenttia Suomen terveydenhuollon menoista

Kustannusten nousu johtuu diebeetikkojen määrän kasvusta. Vuonna 1998 diabeetikoita oli noin 200 000, kun vuosikymmen myöhemmin heitä oli jo reilusti yli 300 000. Lisäksi väestötutkimusten mukaan noin 200 000 henkilöä sairastaa diabetesta tai sen esiastetta tietämättään.

Tietämättömyys johtuu diabetes-lääkäri Leila Ristiluoma-Tirilän mukaan siitä, että tauti on usein oireeton.

- Usein on niin, että jos ihminen ei jostakin syystä hakeudu tutkimuksiin tai sattumoisin tutkita veren sokeria, niin hän saattaa sairastaa aika pitkäänkin.

Mistään pikkuvaivasta ei ole kysymys. Kyseessä on vaarallinen tauti, Ristiluoma-Tirilä toteaa.

- Lievästi liioitellen voitaisiin sanoa, että diabetes on tappava verisuonisairaus. Se vaikuttaa hyvin moneen asiaan ihmisen elimistössä, Ristiluoma-Tirilä korostaa.

Kokonaiskustannusten kasvamisesta huolimatta kustannukset diabeetikkoa kohti ovat kuitenkin hieman laskeneet viime vuosina. Diabeteksen tehostunut diagnosointi on tuonut uusia sairastuneita hoidon piiriin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.