Mainos

Diabeteksen esiasteella yllättävä vaikutus naisiin

Kakkostyypin diabeteksen esiaste voi heikentää naisten kielellistä toimintakykyä.

Suomalaisessa tutkimuksessa selvisi, että diabetesta edeltävä insuliiniresistenssi on yhteydessä naisten heikompaan kielelliseen sujuvuuteen.

Miehillä vastaavaa ilmiötä ei havaittu, joten insuliiniresistenssi näyttää vaikuttavan kielteisesti erityisesti naisten muistiin.

Tutkijoiden mukaan sukupuolten väliseen eroon voisivat vaikuttaa aivojen verisuoniperäiset valkean aineen muutokset.

– Diabetekseen liittyvä metabolinen oireyhtymä aiheuttaa naisille näitä muutoksia miehiä enemmän, kertoo tutkija ja lääkäri Laura Ekblad Turun yliopistosta.

Nykyisin ajatellaan, että kakkostyypin diabeteksen esiasteella on tärkeä rooli myös Alzheimerin taudin kehittymisessä.

Jo nuoret aikuiset vaarassa

Turun yliopiston sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimukseen osallistui vajaat 6000 ihmistä. He olivat iältään 30–97-vuotiaita. Laaja ikäjakauma viittasi siihen, että kielellinen suorituskyky voi heikentyä jo nuorilla aikuisilla. 

Tutkimuksessa kielellistä sujuvuutta mitattiin testillä, jossa koehenkilön piti luetella mahdollisimman monta eri eläintä minuutin aikana. Lisäksi muistia ja reaktionopeutta tutkittiin neljän testin avulla.

Tuloksissa havaittiin, että insuliiniresistenssiin liittyy myös reaktioajan hidastumista. Tämä koski sekä naisia että miehiä.

Laura Ekblad muistuttaa, että sairastumisriskiä kakkostyypin diabetekseen voidaan vähentää terveellisillä elintavoilla. Sairaus liittyy usein metaboliseen oireyhtymään, jolle on tyypillistä keskivartalon lihavuus.

Insuliiniresistenssi eli insuliinin heikentynyt vaikutus elimistössä voidaan usein todeta jo vuosia ennen diabeteksen puhkeamista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.