Diabeetikko joutuu tekemään 42 itseä koskevaa hoitopäätöstä päivässä – uudella laitteella "mielettömän iso vaikutus" elämään

Diabeteksen hoitoon kehiteltiin uusi älykäs insuliinipumppu – miten se helpottaa diabeetikon elämää? 3:10
Miten älykäs insuliinipumppu helpottaa diabeetikon elämää? Katso koko haastattelu videolta.

Ensimmäiset älykkäät insuliinipumput tulivat Suomeen vuonna 2018. Nyt tyypin 1 diabetesta sairastavien elämää helpottavaa laitetta on muokattu vielä paremmaksi. 

Tyypin 1 diabeteksessa haiman beetasolut lakkaavat toimimasta yleensä autoimmuunitulehduksen vuoksi. Kun insuliinin eritys loppuu, täytyy sitä korvata pistettävällä insuliinilla.

Insuliinin pistäminen voi kuulostaa yksinkertaiselta, mutta asiaa vaikeuttaa se, että ihmisen insuliinineritys on monimutkainen ja vaikea matkittava. Insuliinin tarve vaihtelee päivittäin, kun syödyt hiilihydraatit imeytyvät eri tavalla. 

– Diabeetikko joutuu joka päivä tekemään keskimäärin 42 itseään koskevaa hoitopäätöstä – ihan itse, ilman minkään lääkärin apua, lastenendokrinologi ja itsekin tyypin 1 diabetesta sairastava Anna-Kaisa Tuomaala sanoo.

Älykäs insuliinipumppu helpottaa diabeetikon elämää

Tuomaala sai pari vuotta sitten käyttöönsä älykkään insuliinipumpun. Laitteen glukoosisensori vie tiedon verensokerista insuliinipumpulle, joka antaa saamansa sensoritiedon perusteella ihmiselle insuliinia viiden minuutin välein. 

Älykäs insuliinipumppu tekee diabeetikon elämästä rennompaa, kun hänen ei yhtä tarkasti tarvitse laskea ravinnostaan saamia hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvoja. Uuteen insuliinipumppuun on tehty parannuksia, joiden ansiosta diabeetikon ei tarvitse syynätä yhtä tarkkaan ateriainsuliinejaan.

– Onhan sillä ollut ihan mielettömän iso vaikutus, Tuomaala kuvailee kokemuksiaan.

Miksi erityisesti yöt ovat diabeetikolle hankalia? Katso Tuomaalan koko haastattelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat