Deturin johto yhä vaiti, sadat suomalaismatkustajat pyritään kotiuttamaan tällä viikolla – syksylle matkansa varanneiden ei pidä perua matkaansa itse

2:19
Tuulan syntymäpäivämatka katkesi, kun Detur lennätti Suomeen viikkoa aiemmin: "Itku tuli"

Detur on ilmoittanut keskeyttävänsä toimintonsa väliaikaisesti ja peruuttavansa loppuvuoden 2022 matkat. Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan kannattaa varautua siihen, että Deturilta jo varatut syksyn matkat eivät tule toteutumaan.

Deturin asiakkaat pyritään kotiuttamaan Alanyasta tämän viikon torstaihin mennessä, Suomen Ankaran-suurlähetystön konsuli Raimo Pahkasalo sanoo MTV Uutisille.

– Matkatoimisto ja Turkin matkailuministeriö ovat pystyneet vaikuttamaan siihen, että lennot edelleen kulkevat, ja siinä mielessä tilanne on lohdullinen.

Pahkasalo on Alanyassa selvittämässä matkatoimisto Deturin ongelmia ja suomalaisasiakkaiden tilannetta.

Suomalaisasiakkaita on Pahkasalon karkean arvion mukaan muutamia satoja.

– Tilanne varmasti elää tässä päivittäin. Toivon että suomalaiset pääsevät lähtemään täältä keinolla millä hyvänsä ja heidän olonsa täällä on turvattu.

Pahkasalon mukaan osa asiakkaista on muuttanut matkajärjestelyjään.

– Olen kuullut että jotkut ovat pidentäneet lomaansa, vaihtaneet hotelleja ja ottaneet Finnairin lentoja, ja löytäneet jopa reittejä Pietarin kautta Suomeen.

Deturin johto on ollut edelleen vaitonainen.

– Hyvin niukasti on Deturin johdolta ja heidän lakimiehiltään tullut tietoa tästä tilanteesta. Tietoa ollaan pitkälti saatu Deturin paikallisedustajilta ja oppailta.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto jatkaa selvittämistä

Niukasti tietoja Deturilta on saanut myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV).

– Olemme olleet yhteydessä Deturiin ja saaneet hiukan lisää vastauksia kysymyksiimme, mutta jatkamme asian lisäselvittelyä, ryhmäpäällikkö Satu Toepfer kertoo MTV Uutisille.

– Haluamme muun muassa varmistua siitä, että missä aikataulussa nämä viimeiset paluulennot tullaan tekemään. He ovat kertoneet meille, että ne pystytään suorittamaan ja että kaikki toteutuu, mutta haluamme varmistaa että ne suomalaiset jotka tällä hetkellä ovat siellä kohdemaissa, pääsevät suunnitellusti kotiin kuten Detur on vakuuttanut. Myös Deturin syksyn 2022 toiminnan keskeyttäminen kokonaan aiheuttaa lisäselvittelyn tarvetta.

Detur on ilmoittanut keskeyttävänsä toimintonsa väliaikaisesti ja peruuttavansa loppuvuoden 2022 matkat. Kilpailu- ja kuluttajavirasto julkaisi perjantaina asiasta tiedotteen ja ohjeita matkustajille.

Syksyn matkansa varanneiden matkustajien ei kannata itse perua matkaansa.

– Heidän kannattaa pidättäytyä uusista maksuista ja lähteä siitä, että matkat eivät tule toteutumaan ja odottaa että Detur on heihin yhteydessä ja  tekee peruutuksen. Sitten tietenkin jo sisään maksetut rahat pitää palauttaa Deturin puolelta ilman aiheetonta viivästystä, Toepfer sanoo.

Pahkasalon mukaan jotkut hotellit yrittävät edelleen periä asiakkailta hotellimaksuja toistamiseen.

Jos on paikan päällä joko Turkissa tai Kreikassa ja jo maksettuja maksuja aletaan karhuta, niin kannattaa välttää maksamista mikäli mahdollista, Toepfer sanoo.

– Mitään juridista velvollisuutta ei ole näitä maksuja maksaa, ne on jo kertaalleen matkapaketin yhteydessä maksettu.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja