Designia, antiikkia vai rihkamaa? Älä kärrää tuhansien eurojen arvoisia aarteita roskalavalle

Mistä tunnistaa nurkkaan unohtuneen arvoesineen rihkamasta? 11:17
Katso videolta huutokauppias Mika Sirénin vinkit arvoesineiden tunnistamiseen.

Antiikkiin, taiteeseen ja koruihin erikoistunut tavarantarkistaja kertoo, miten saat selville perintö- ja kuolinpesän tavaroiden todellisen arvon.

Perintönä saadusta kuolinpesästä voi löytyä rahallisesti arvokasta tavaraa. Antiikkiin, taiteeseen ja koruihin erikoistunut, Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkistaja Mari Wilenius kertoo tiedotteessa, miten tunnistat vanhan tavaran arvon. 

Vanha antiikki ja Artekin kalusteet tunnistetaan yleisesti nykypäivänä, mutta muu arvokas suomalainen design ei välttämättä osu jokaisen silmään, kertoo Wilenius.

Tutki perintö- ja kuolinpesäkohde kunnolla

Perintö- ja kuolinpesäkohteissa kannattaisi omistaa muutama päivä sille, että esineet käydään huolellisesti läpi. Wilenius kertoo, että tavaroiden seasta voi löytyä yksi tai useampikin tavara, joka nostaa koko esineistön arvoa suuresti.

Keräilijöiden suosiossa ovat värikkäät ja vähemmän pelkistetyt esineet. Monet valmistuksesta poistuneet astiat ja maljakot saattavat olla kovinkin kysyttyjä, vaikka niillä ei toistaiseksi ole vielä korkeaa rahallista arvoa, kertoo Wilenius.

Hakukone voi auttaa

Tiedotteessa Wilenius kertoo kuulleensa erään vanhan perintöasunnon kiireellisestä tyhjentämisestä: Vaihtolavalle oli heitetty 1960-luvun Ilmari Tapiovaaran Pirkka-pöytäryhmiä jakkaroineen sekä suuri määrä vanhoja Tampellan pellavatekstejä ja käsitöitä.

Alkuperäisistä Pirkka-kalusteista maksetaan nykyisin tuhansia euroja, Wilenius sanoo.

Jotta suurilta menetyksiltä välttyy, Wilenius suosittelee lyhyttä hakukone-etsintää tai käänteisen kuvahaun käyttämistä.

Katso, kenen kanssa asioit

Wilenius muistuttaa, että kuolinpesiä tyhjentävät kauppiaat voivat ymmärtää tavaroiden arvon, mutta saattavat yrittää ostaa kokonaisuuden pilkkahintaan.

Kannattaa olla tarkkana, kenen kanssa asioi.

Wilenius muistuttaa myös, että yleensä vain täysin ehjät esineet ovat arvokkaimpia. Virheettömät designesineet kiinnostavat ostajia enemmän kuin huonokuntoiset tai jopa hajonneet.

Arvon määritys asiantuntijalla!

Jos tavaraa on paljon, kannattaa pestata ulkopuolinen asiantuntija suorittamaan arvonmääritys. Näin suosittelee tiedotteessa Keskuskauppakamarin juristi Raisa Harju.

Puolueettomalta asiantuntijalta saatu arvio esimerkiksi kuolinpesästä voi tuoda joskus myös todella iloisia yllätyksiä arvon suhteen. Asiantuntijat osaavat kertoa myös mahdollisista väärennöksistä tai antaa puolueettoman arvion esineen arvosta mahdollisissa riitatilanteissa, sanoo Harju.

Katso myös video: Löytyikö piirongin laatikosta vanha pankkikirja? Toimi näin

Löytyikö piirongin laatikosta vanha pankkikirja? Toimi näin 0:43
Pankkikirja on paperinen kirja, jossa pidetään kirjaa tilitapahtumista. Jos esimerkiksi säästökirja on kadonnut ja tilille pitäisi päästä, kirja täytyy kuolettaa.

Lue myös:

    Uusimmat