Tämä deittailun ilmiö on ehkä pahempaa kuin ghostaaminen – onko sinulle jo käynyt näin?

Eeva Roots: Kuusi vinkkiä miehille deittailuun 2:49
KATSO MYÖS: somevaikuttaja Eeva Roots jakaa kuusi vinkkiä miehille deittailuun.

On olemassa jotain kurjempaa kuin ghostaaminen. Tällaista on zombaus.

New York Post ja News.com.au kertovat uudesta ikävästä deittailutrendistä, zombauksesta, eng. zombied. Ikävän klangin antava termi on lähtöisin TikTokista. Laulaja Mariel Darling kysyi viraalilla videollaan 256 000 faniltaan, oliko ketään heistä koskaan zombattu?

– Se on kuin ghostaaminen, mutta hän palaa kuolleista muutaman kuukauden jälkeen ihan kuin mitään ei olisi tapahtunut, Mariel selittää videolla, jota on katsottu 1,5 miljoonaa kertaa.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä

Mariel palasi pian aiheeseen jatkovideon kera ja kuvailee kotikaupunkiaan New York Cityä oikeaksi zombie-apokalypsiksi, jossa soundtrackina soi Michael Jacksonin ikivihreä Thriller. Kaikki kaupungin sinkkumiehet steppailevat tanssien sitoutumisen ympärillä.

Monet ihmiset tunnistivat Marielin kuvaileman ilmiön ja jakoivat omia kokemuksiaan.

– Oletteko koskaan huomanneet, että he zombaavat kaikki samanaikaisesti? Miksi neljä kundia menneisyydestäni palaa yhtäkkiä saman päivän aikana, eräs kummasteli.

– Minun omallani on Jeesus-kompleksi, hän palaa kuolleista aina kolmen päivän välein, toinen vitsaili.

– Se johtuu siitä, että se tyttö, jonka takia mies ghostasi sinut, tajusi, että hän on hirveä ja ghostasi miehen, eräs yritti selittää.

– Minulle tapahtui juuri äskettäin näin. Menin ulos sen jätkän kanssa kahdesti kuusi vuotta sitten, kommentoi eräs.

Zombaukseen on olemassa kaksi syytä

Deittailun asiantuntija Samantha Jayne kertoo News.com.au:lle, että zombausta on tapahtunut niin kauan kuin parisuhteita on ollut olemassa. Eli siis aika kauan.

– Se voi olla todella haitallista ja hämmentävää. Se vaikuttaa itsevarmuuteen ja jättää toisen tuntemaan olonsa ahdistuneeksi ja hylätyksi. Sitten kun ihminen palaakin, voi se antaa tunteen toivosta, mutta myös kivuliaan muistutuksen heidän odottamattomasta katoamisestaan.

Hänen mukaansa zombaus on julma tapa.

– On julmaa, kun vanha liekki palaa kuin tyhjästä ilman järkevää selitystä ja odottaa kaiken jatkuvan normaalisti. Se voi hämmentää. Kannattaa muistaa, että kyseinen ihminen palaa ottamatta vastuuta ja odottaa asioiden palaavan siihen pisteeseen, josta hän aiemmin lähti, Jayne selvittää.

"Sinä olet heidän varasuunnitelmansa"

Jaynen mukaan on olemassa kaksi yleistä syytä, miksi ihmiset zombaavat. Toinen on se, että kyseinen ihminen on huono kommunikoija, eikä osaa päättää suhdetta. Huonot kommunikoijat antavat ajan kulua ja yrittävät myöhemmin palata ghostaamansa ihmisen luo johtuen omasta ahdistuksestaan ja epävarmuudestaan.

Toinen syy zombaukselle on ilkeämielisempi ja strategisemmin käytetty tapa.

– Ehkä he palasivat exän kanssa yhteen tai tapasivat jonkun toisen, mutta sinä olet heidän varasuunnitelmansa. He saattavat yllättäen tuntea olonsa yksinäisiksi, ovat käyneet kaikki muut vaihtoehdot läpi ja tietävät, että sinä olet helppo nakki, joka varmasti silittelee heidän egoaan sen aikaa, että he löytävät seuraavan uhrin, Jayne selittää.

Toisin sanoen, zombauksessa toista ihmistä käytetään kuin ovimattoa. He palaavat kerta kerran jälkeen ja katoavat aina, kun parempi vaihtoehto ilmaantuu.

– Selkein ero kahden syyn takana on se, että huonot kommunikoijat palaavat selityksen ja pahoittelujen kera, kun taas ilkeämielinen pitää sinua pikemminkin onnekkaana tyyliin: "Onnenpekka, olen palannut. Pidetään hauskaa", Jayne selittää.

Sinulla on valta päättää jatkosta

Jayne muistuttaa, että valta on käsissäsi.

– Sinä voit päättää ja poistaa heidän viestinsä, jättää ne huomiotta, varsinkin jos tämä tuntuu olevan heidän tapansa kommunikoida. Se lähettää heidän suuntaansa vahvan viestin. Voit myös aina kysyä selitystä ja katsoa, mitä he siihen vastaavat, Jayne ehdottaa toimintasuunnitelmaksi, mikäli entinen heila yrittää zombausta.

Jayne toivoo, että ihmiset olisivat varovaisia eloon yllättäen heräävien ghostaajien kanssa.

– Ole varovainen, sillä he saattavat palata elämääsi vain, jotta voivat tehdä sen pian uudestaan. Usein ei ole kovin hyvä idea kaivaa esiin zombieta. Voit kuitenkin aina käyttää sen tilaisuutena lähettää lyhyt viesti ja sanoa sanottavasi, Jayne ehdottaa niille, joille on voinut jäädä jotain hampaan koloon.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat