Daniel lankutti yli 9 tuntia – tämä tekee ennätyksestä erityisen uskomattoman

Personal trainer Tomin nopealla kuminauhatreenillä tehokkaasti kuntoon 4:10
Heräsikö liikuntainnostus? Kevyt kuminauha kulkee menossa mukana ja sillä voit treenata koko kropan. Katso ohjeet videolta!

Australialainen mies lankutti yli 9 tuntia ja rikkoi lankutuksen maailmanennätyksen. Saavutuksesta erityisen vaikuttavan tekee se, että mies kärsii CRPS-kipuoireyhtymästä.

Daniel Scali pääsi Guinnessin ennätystenkirjaan lankutettuaan 9 tuntia 30 minuuttia ja 1 sekunnin. Uskomaton suoritus tapahtui Australian Adelainessa 6. elokuuta 2021.

Yli yhdeksän tunnin pito staattisessa vatsalihasliikkeessä peittosi mennen tullen lankutuksen aiemman vuoden 2020 ennätyksen, joka oli yhdysvaltalaisen George Hoodin nimissä. Entinen merijalkaväen sotilas lankutti 62-vuotiaana 8 tuntia 15 minuuttia ja 15 sekuntia.

Jatkuvaa kipua päästä varpaisiin

Erityisen uskomattoman Scalin ennätyksestä tekee se, että hän kärsii monimuotoisesta kipuoireyhtymästä, jonka vuoksi hänen vasen käsivartensa on lähes jatkuvasti kipeä.

Suorituksen aikana mies piti vammautuneessa kädessään kompressiosidettä. Se lievitti tuskaa, mutta helppoa tuntien lankutus ei missään nimessä ollut.

– Se oli jatkuvaa kipua päästä varpaisiin. Jalkani olivat tunnottomat. Polviani poltteli. Reisiäni poltteli. Tuntui kuin vasen käteni olisi ollut tulessa. Mutta loppujen lopuksi se oli sen arvoista, Scali sanoo Guinnessin ennätystenkirjan tiedotteessa.

Tuntien lankutuksen aikana Scali tärisi ja joutui nielemään oksennusta. Hän kuitenkin tiesi entuudestaan, miten selvitä pitkään jatkuvasta kivusta. Jatkuvan säryn kanssa eläminen on syy siihen, miksi hän ylipäätään lähti kokeilemaan ennätyksen rikkomista.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Monimuotoinen kipuoireyhtymä tekee elämästä tuskaa

Scalin päätavoite oli lisätä tietoisuutta CRPS:stä. Kyseessä on monimuotoinen kipuoireyhtymä, jonka voi laukasta lievä tai kohtalainen kudosvaurio, esimerkiksi rannemurtuma, kertoo Duodecim-lehti.

Kipu alkaa usein viikkojen kuluttua vammasta. Aluksi raaja turpoaa, punoittaa ja hikoilee. Vähitellen ilmenee raajan kylmenemistä, liikkuvuuden huononemista sekä ihotunnon häiriöitä. Oireet voivat toisinaan levitä myös terveeseen raajaan. Pitkittyneet oireet voivat johtaa ihon, lihaksien ja luiden surkastumiseen.

Scali loukkasi kätensä 12-vuotiaana, kun hän tippui trampoliinilta ja mursi kätensä pahasti. CRPS vaikuttaa kielteisesti potilaan elämänlaatuun, ja sairastumisella on ollut suuri vaikutus myös Scalin elämään. Jo kevyt kosketus, liike, tuuli tai vesi aiheuttavat hänelle kipua. Meni vuosia ennen kuin mies oppi hyväksymään hänelle jaetut pelikortit ja kääntämään ne vahvuudekseen.

Scalin henkistä ja fyysistä hyvinvointia on parantanut terveellinen ja liikunnallinen elämäntapa. Vammautuneen raajan liiketerapia on kuntoutusprosessin kulmakivi, mutta se vaatii potilaalta kärsivällisyyttä – ja sitä ei Scalilta puutu.

Ennätyslankutukseen mies valmistautui käymällä kuntosalilla. Hän teki lukemattomia punnerruksia ja istumaannousuja terästääkseen kehoaan.

– Halusin todistaa ihmisille, että olosuhteista ja esteistä huolimatta voi päästä tavoitteisiinsa, jos valmistaudut siihen henkisesti ja uskot pystyväsi siihen, Scali sanoo tiedotteessa.

Hulaamalla vyötärö kapeammaksi? Testasimme 1:41
Testasimme, kapeneeko vyötärö hulaamalla. Katso tulokset videolta!

Lue myös:

    Uusimmat