Mainos

Dali-innostus leviää Suomeenkin

Euroopan taidenmaailmassa on menossa varsinainen Salvador Dali -buumi.

Suomessa Salvador Dalin surrealistisia eroottisia töitä voi ihailla kesällä Retretissä ja tästä päivästä alkaen Helsingissä Didrichsenin taidemuseossa. Helsingin näyttelyn helmiä on antiikin tarujen innoittama harvinainen grafiikka-sarja Mythologie, joka löytyi suomalaiselta keräilijältä.

Antiikin tarujen hurjimmat tapahtumat ja jumalten leikit innoittivat aikoinaan Salvador Dalia näkemään tarut omalla unenomaisella ja eroottisella tavallaan, syntyi Mythologie-sarja. Nyt Dali-fanin löytämä sarja pääsi suomalaisen keräilijän pankkiholvista kaikkien katsottavaksi.

-Eräässä kehystämössä näin vahingossa kulman grafiikanlehdestä ja tiesin heti, että se kuuluu Dalin Mytologia-sarjaan. Sitten tuli ilmi, että niitä saattaisikin olla lisää pankkiholvissa, kertoo Hannu Simula näyttelyn alkuvaiheista.

Mytologiaa pidetään yhtenä Dalin harvinaisimmista ja tasokkaimmista sarjoista. Suomalaiselta keräilijältä löytyi näyttelyyn toinenkin grafiikan sarja: Venus in Furs -karvainen Venus, jonka kuvissa Dali iloittelee villien domina-naisten kanssa ja esittelee seksifantasioitaan.

-Hänellä oli kyllä, mitä erikoisimpia mielihaluja, töissä näkyy ruoskia ja tosiaan näitä karvaselkäisiä naishahmoja. Eli hän on tosiaan herkutellut ja mässäillytkin näillä erilaisilla perversioilla, voi sanoa, arvelee amanuenssi Suvi Laitinen.

Näyttely esittelee kiistellyn seksimaanikon toisenkin puolen. Klassisen kauniissa veistoksissa Dalin nainen on kuningatar, alistaja, houkuttelija ja jumalatar. Omassa elämässään hänellä oli vain yksi nainen -vaimo Gala. Kun Gala kuoli, Dala musertui.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.