Mainos

Dalai Lama päätti Taiwanin vierailunsa

Maanpaossa elävä Tiibetin hengellinen johtaja Dalai Lama päätti tänään ensimmäisen Taiwanin-vierailunsa kehottamalla isäntiään ja omaa kansaansa sopuun Kiinan kanssa. Kiina kuitenkin tuomitsi Dalai Laman ja Taiwanin presidentin Lee Teng Huin tapaamisen separatistien juonitteluna.

-Tiibetin ongelma ei ole hyväksi sen enempää Tiibetille kuin Kiinalle. Meidän on löydettävä molemminpuolinen ratkaisu, Dalai Lama sanoi toimittajille. Hän sanoi itse uskovansa ajatukseen "yhdestä maasta, kahdesta järjestelmästä", jota sovelletaan Hongkongin siirtyessä Kiinan hallintaan, ja jota Kiina on tarjonnut myös Taiwanille.

Tiibetissä jumalkuninkaan asemassa oleva johtaja sanoi tavoittelevansa Tiibetille vain itsehallintoa, ei itsenäisyyttä. Dalai Lama myönsi kuitenkin, että osa tiibetiläisistä pitää hänen asennettaan liian sovinnollisena, ja jopa hänen oma veljensä on syyttänyt häntä Tiibetin oikeuksien myymisestä.

Rauhannobelisti Dalai Lama totesi, että taiwanilaisilla on oikeus valita oma kohtalonsa, mutta kehotti heitä hyväksymään läheiset siteensä Kiinaan.

Kiina suhtautui kuitenkin koko vierailuun kielteisesti.
-Vastustamme kaikkia, jotka millään tavoin ja missään toimivat isänmaan jakamiseksi ja kansallisen yhtenäisyyden hajottamiseksi, Kiinan ulkoministeriön edustaja sanoi.

Taiwan irrottautui Kiinasta kansallismielisten joukkojen paettua sinne vuonna 1949. Kiina pitää edelleen Taiwania kapinallisena maakuntana.

Tiibetillä oli aluksi itsehallinto Kiinan kansantasavallassa, mutta Kiina marssitti joukkonsa sinne vuonna 1951 ja murskasi tiibetiläisten kapinan kahdeksan vuotta myöhemmin.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.