Mainos

Costa Concordian "Kapteeni Pelkuri" puolustautuu oikeudessa

Turmalaiva Costa Concordian kapteenia voisi pitää roistona, joka yritti leveillä näyttävällä navigoinnilla, rysäytti laivansa rantamatalikkoon ja hylkäsi aluksen ennen aikojaan.

Asianajajat aikovat kuitenkin osoittaa tällä viikolla alkavassa oikeudenkäynnissä, ettei Francesco Schettino ole yksin syyllinen tragediaan. Italiassa Giglion saaren edustalla sattuneessa turmassa kuoli viime vuonna 32 ihmistä.

Schettinoa syytetään kuolemantuottamuksista, aluksen hylkäämisestä ja ympäristötuhon aiheuttamisesta. Juristien mukaan myös laivan omistajayhtiön Costa Crocieren pitäisi joutua onnettomuudesta tilille. Yhtiö on maksanut miljoonan euron korvaukset välttyäkseen rikosoikeudenkäynniltä.

Keltaiselta lehdistöltä liikanimen Kapteeni Pelkuri saanut Schettino kertoi liukastuneensa, pudonneensa pelastusveneeseen ja hoitaneensa pelastustoimia rannalta käsin. Hänen mukaansa laiva oli jo kallistunut 90 asteen kulmaan, kun hän poistui laivasta. Schettino sanoi voivansa selittää tapahtuneen oikeudessa.

– Olen tehnyt rauhan omatuntoni kanssa, hän kuvaili.

Monet entiset työtoverit tukevat kapteenia. Yhtiön toisen kapteenin Mauro Mautonen mukaan Schettino on luotettava ja ammattitaitoinen ihminen.

Myös todistajaksi kutsuttu Domnica Cemortan, nuori moldovalaisnainen, jonka kanssa Schettinon on kerrottu viettäneen iltaa ennen onnettomuutta, on brittilehti Telegraphin mukaan puolustanut kapteenia.

Ex-työtoverit puolustavat

Massiiviseen oikeudenkäyntiin odotetaan satoja asianosaisia ja todistajia, joista suurin osa on syyttäjän kutsumia.

Useasti kuultu todiste kapteenia vastaan on puhelu, jossa rannikkovartiosto soimaa Schettinoa ja komentaa häntä palaamaan takaisin alukselle.

Schettinon puolustus aikoo tutkia muun muassa laivan omistajayhtiön johdon osuuden ja varageneraattoreissa ja ovissa ilmenneet viat.

Neljä miehistön jäsentä ja yhtiön johtaja aikovat myöntää syyllisyytensä saadakseen kevyemmät tuomiot. Heidän asiaansa käsitellään erillisessä oikeuskäsittelyssä, jota lykättiin tänään asianajajien lakon takia.

Myös Schettinon huomista kuulemista siirrettäneen lakon vuoksi.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.