Mainos

CNN:lle syytöksiä al-Qaida-nauhojen vuoksi

Yhdysvaltain tunnetuimman tv-uutisyhtiön CNN:n kilpailija Fox News kertoo CNN:n hankkineen al-Qaidasta uutismateriaalia maksamalla kymmeniä tuhansia mahdollisesti suoraan terroristijärjestölle.

Kilpaileva uutiskanava Fox News aloitti hyökkäyksen loppuviikon New York Times - lehdessä kokosivun ilmoituksella. Kampanja jatkui alkuviikosta mm. USA Today -lehdessä. "CNN - kiikissä?" kirkui ilmoituksen otsikko.

Foxin mukaan CNN oli johtanut harhaan amerikkalaisia sanomalla, ettei yhtiö maksanut mitään käsiinsä saamistaan kymmenistä al-Qaeda-järjestön terroristikoulutusta kuvaavista videonauhoista. Myöhemmin selvisi kuitenkin, että CNN oli maksanut nauhoista 30 000 dollaria.

-Totuus on tärkeää journalismissa. Amerikka luottaa meihin. Siksi he valitsevat meidät, sanottiin Foxin ilmoituksessa.

Uutiskanavat ovat olleet kitkeriä kilpakumppaneita, ja Fox on tänä vuonna ensi kertaa ylittänyt CNN:n katsojaluvut. Kovasta kilpailusta huolimatta tällainen avoin hyökkäys on harvinainen .

"Mihin rahat joutuivat?"

Al-Qaeda-nauhat olivat suuri uutinen CNN:n kanavilla, ja yhtiö esitti otteita niistä koko viime viikon ajan. Muut uutisyhtiöt saivat käyttää pätkiä nauhoista vain CNN:n tiukkojen ohjeiden mukaisesti.

Foxia lukuunottamatta kaikki muut tv-yhtiöt tekivät nauhojen sisällöstä juttuja.

-Emme näe niissä paljoakaan uutisarvoa, sanoi Foxin ohjelmistosta vastaava varajohtaja Kevin Magee. Fox uutisoi ainoastaan nauhojen maksusta syntyneen kohun.

-On oltava varovainen, kun alkaa maksaa asioista, sanoi Magee.

-Olemme sodassa. Tämä on vihollinen. Mihin rahat menivät? En ole varma, onko "luottakaa meihin" tarpeeksi vakuuttavaa, suomii Magee CNN-kanavaa.

CNN ei ole suostunut kertomaan, miten se sai nauhat käsiinsä, mutta yhtiö vakuuttaa, että rahat eivät menneet Osama bin Ladenin terroristijärjestölle. CNN:n mukaan julkisuudessa esitetty väite siitä, että yhtiö ei maksanut nauhoista johtui "sisäisestä väärinymmärryksestä".

Julkkikset lääketehtaiden palveluksessa


CNN on joutunut toiseenkin noloon tilanteeseen. Yhtiölle on selvinnyt, että monet sen lääketiedettä käsittelevissä uutisissa haastatellut julkkikset ovat olleet lääketehtaiden palkkalistoilla.

Julkisuuden henkilöt ovat kertoneet omista tai läheistensä sairauksista. Usein he ovat maininneet nimeltä lääkkeitä ja tuotteita, jotka ovat auttaneet heitä.

Lääketehtaat ovat maksaneet elokuvatähdille ja urheilijoille tuotteidensa kehumisesta, ja katsojat eivät ole tienneet, että kyseessä on itse asiassa mainoskampanja.

CNN on luvannut, että tästä lähtien julkkisten ja lääketehtaiden suhteet selvitetään ja mahdollisesta yhteydestä kerrotaan myös katsojille. Monet muutkin tv-yhtiöt ovat heränneet huomamaan lääketehtaiden ja julkisuuden henkilöiden kytkykaupat, ja myös ne lupaavat puuttua käytäntöön.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.