CNN: Kiinan vakoilupallo pystyi lähettämään tietoja Pekingiin

USA:n ja Kiinan välit ovat kiristyneet vakoilupalloskandaalin jälkeen – Biden: "Emme halua kylmää sotaa" 3:31
Katso myös: USA:n ja Kiinan välit ovat kiristyneet vakoilupalloskandaalin jälkeen – Biden: "Emme halua kylmää sotaa"

Kiinalainen vakoiluilmapallo pystyi ottamaan kuvia ja keräämään jonkin verran tiedusteluaineistoa Yhdysvaltojen sotilaallisista kohteista, kertoo asiaa tunteva lähde uutiskanava CNN:lle.

CNN:n lähteen mukaan ilmapallo pystyi lähettämään tietoja Pekingiin reaaliajassa.

Lähteen mukaan Yhdysvaltain hallitus ei kuitenkaan tiedä varmasti sitä, pystyivätkö kiinalaiset pyyhkimään pallon tietoja, eli oliko pallo kerännyt sellaistakin tiedustelutietoa, josta Yhdysvallat ei tiedä.

Tiedusteluyhteisö ei CNN:n lähteen mukaan kuitenkaan ole ollut kovin huolissaan tiedustelupallon keräämistä tiedoista. Tämä johtuu siitä, että nuo tiedot eivät ole paljon kehittyneempiä kuin ne, joita kiinalaiset satelliitit pystyvät keräämään kiertäessään samankaltaisten paikkojen yllä.

Lisäksi Yhdysvallat tiesi pallon reitin ja pystyi viranomaisten mukaan suojaamaan arkaluonteisia kohteita ja häiritsemään joitain signaaleja ennen kuin pallo ehti havaita ne.

CNN on raportoinut aiemmin Yhdysvaltain tiedusteluyhteisön kehittäneen viime vuonna menetelmän, jolla se voi jäljittää Kiinan armeijan hallussa olevia ilmapalloja, jotka toimivat eri puolilla maailmaa.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI tutkii edelleen ilmapalloa. Jo tähän mennessä viranomaiset ovat pystyneet saamaan lisätietoja laitteen toiminnasta, ilmapallon ohjelmistossa käytetyistä algoritmeista ja siitä, miten se on varustettu ja suunniteltu.

Kiinan valvontaohjelma, johon kuuluu useita samanlaisia ilmapalloja, toteutetaan osittain pienestä kiinalaisesta Hainanin maakunnasta käsin, kertoivat viranomaiset CNN:lle. 

Yhdysvallat ei tiedä kiinalaisten valvontapallojen laivaston tarkkaa kokoa, mutta CNN:n lähteiden mukaan ohjelma on suorittanut viime vuosina ainakin 24 tehtävää viiden maanosan yllä.

Noin kuusi näistä lennoista on ollut Yhdysvaltain ilmatilassa, vaikkakaan ei välttämättä Yhdysvaltain alueen yllä.

Uutisklipit 1:32
Katso myös: Pohjois-Amerikassa ammuttu alas jo neljä epäiltyä kiinalaista vakoilupalloa – tästä säähavaintopalloissa on kyse

Ensihavainto Alaskan yllä

Vakoilupallo tuli Yhdysvaltain ilmatilaan tammikuun lopussa Alaskassa ja jatkoi sieltä matkaansa Kanadan läpi Montanaan. Siellä se viipyi useita päiviä, ja Yhdysvallat uskoi sen pyrkivän vakoilemaan tärkeitä sotilaskohteita kuten Malmstromin lentotukikohtaa.

Yhdysvaltalaiset ampuivat pallon alas itärannikolla Atlantin yllä 4. helmikuuta. Tapaus kiristi Yhdysvaltojen ja Kiinan muutenkin jännitteisiä välejä ja aiheutti Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin Kiinan-vierailun lykkääntymisen.

Kiina on sanonut, että kyseessä oli vain reitiltään harhautunut sääpallo. Yhdysvallat ei ole sulkenut pois sitä mahdollisuutta, että palloa ei ohjattu tarkoituksellisesti Yhdysvaltojen ilmatilaan, mutta Kiinan on katsottu vähintäänkin hyödyntäneen pallon sijaintia tiedustelutiedon keräämiseen.

Lue myös:

    Uusimmat