USA:n puolustusministeriö julkaisi huikean selfien tiedustelulentäjästä ja Kiinan vakoilupallosta – saanut Pentagonissa jo legendaarisen maineen

Tältä näyttää epäillyn vakoilupallon alasampuminen – Kiina on tyytymätön Yhdysvaltojen toimintaan 0:56
Katso myös: Tältä näyttää epäillyn vakoilupallon alasampuminen – Kiina on tyytymätön Yhdysvaltojen toimintaan

Yhdysvaltain puolustusministeriö on julkaissut kuvan, jonka sen lentäjä otti aiemmin tässä kuussa lentäessään sittemmin alas ammutun kiinalaisen ilmapallon yli.

Lentäjä otti selfien U-2-vakoilukoneen ohjaamosta 3. päivä tätä kuuta. Siinä näkyy tiedustelulentokoneen ohjaamoa, taivasta, lentäjän kypärä ja hopeanhohtoinen satelliittia muistuttava pallo. Asiasta uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kiinan mukaan ilmapallo oli kurssiltaan harhautunut sääalus. Yhdysvallat sanoo sen olleen osa Kiinan laajaa tiedusteluohjelmaa.

Kun ilmapallo lensi Yhdysvaltojen yli, ainakin kaksi konetta keräsi tietoja sen ominaisuuksista ja lentoradasta.

USA:n ulkoministeriön korkea-arvoinen virkamies sanoi aiemmin tässä kuussa ohilentojen paljastaneen sen, että pallon avulla voitiin suorittaa signaalitiedustelua.

Tässä ovat kiinalaisen vakoilupallon jäänteet 0:38
Tässä ovat kiinalaisen vakoilupallon jäänteet

Ensihavainto Alaskan yllä

Viranomaiset havaitsivat ilmapallon ensimmäisen kerran, kun se ylitti Alaskan ilmatilan 28. tammikuuta.

Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskomentokeskukseen NORADiin kuuluvat hävittäjät tunnistivat vieraan esineen, mutta armeija ei ampunut sitä alas heti. Viranomaiset selittivät, että se olisi voinut aiheuttaa vaaraa maassa oleville siviileille.

Eilen keskiviikkona julkaistu kuva on otettu päivää ennen kuin ilmapallo ammuttiin alas Etelä-Carolinan rannikon edustalla 4. tätä kuuta.

Kuva on tiettävästi jo saanut "legendaarisen aseman" Pentagonin sisällä.

Lue myös:

    Uusimmat