Mainos

Clinton päätti Euroopan-matkansa

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on päättänyt Euroopan-kierroksensa. Clinton vieraili Euroopassa viimeistä kertaa Yhdysvaltain presidenttinä.

Viimeinen käyntikohde oli Ukraina, jossa hän ehti viipyä vain kuusi tuntia. Pikavierailun tarkoituksena oli rohkaista entistä neuvostotasavaltaa solmimaan läheisempiä siteitä Eurooppaan sekä edistää Tshernobylin ydinvoimalan sulkemista.

Ukraina lupasi sulkea huonokuntoisen Tshernobylin ydinvoimalan 15. joulukuuta mennessä. Asiasta ilmoittivat Ukrainan presidentti Leonid Kutshma ja Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton tänään Kiovassa, kertoi uutistoimisto Interfax.

Clinton sanoi Yhdysvaltojen antavan 78 miljoonaa dollaria (yli 490 miljoonaa markkaa) voimalan turvallisuuden parantamiseen sen sulkemiseen asti ja alasajon yhteydessä. Ukraina on myös saamassa G7-mailta varoja kahden uuden reaktorin rakentamiseen maan energiatuotannolle aiheutuvan vajeen paikkaamiseksi. Clinton oli tänään kuusituntisella vierailulla Ukrainassa. Pikavierailun tarkoituksena oli rohkaista tätä entistä neuvostotasavaltaa solmimaan läheisempiä siteitä Eurooppaan ja edistää juuri Tshernobylin ydinvoimalan sulkemista. Hän piti myös puheen kymmenille tuhansille ihmisille Kiovan keskustorilla. Kiova oli Clintonin viikon kestäneen Euroopan-kiertomatkan viimeinen etappi. Myöhään eilen Clinton lähti Ukrainasta takaisin kohti Washingtonia.

Tshernobyl.jpg

Tshernobylin voimalassa, joka sijaitsee 110 kilometriä Kiovasta pohjoiseen, on käytössä enää yksi reaktori. Voimalassa tapahtui historian vakavin ydinonnettomuus vuonna 1986. Tuhansia ihmisiä on kuollut turman jälkeen ja laajat alueet ovat yhä saastuneita reaktorin räjähdyksen seurauksena.


(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.