Mainos

Clinton Libyasta: Kaikki vaihtoehdot pöydällä

Libya oli tänään aiheena YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksessa Genevessä. Yhdysvaltojen ulkoministeri Hillary Clinton vaati Muammar Gaddafia eroamaan eikä sulkenut mitään painostuskeinoja pois.

- Kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä niin kauan, kun Libyan hallitus jatkaa Libyan kansalaisten uhkailua ja tappamista, sanoi Clinton.

Saksa puolestaan vaati, että kaikki kansainvälinen maksuliikenne Libyaan keskeytettäisiin 60 päiväksi. Näin estettäisiin ulkomaisten varojen päätyminen Muammar Gaddafille.

Suomea kokouksessa edustanut ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) piti selvänä, että Libya menettää jäsenyytensä YK:n ihmisoikeusneuvostossa. Hän katsoi kuitenkin, että toistaiseksi on liian varhaista keskustella sotilaallisista toimenpiteistä, vaikkei mitään vaihtoehtoja olekaan poissuljettu.

Joissakin länsimaissa myös sotilaallista väliintuloa on kuitenkin vilauteltu.

- Tiedän, että sotilaalliset ratkaisut on mainittu. Ranskan hallitus tutkii parhaillaan näitä vaihtoehtoja, kertoi Ranskan pääministeri Francois Fillon RTL-radion haastattelussa.

Yhtenä vaihtoehtona on pidetty lentokieltoalueen luomista Libyan ylle Naton ilmavoimien avulla, mikä estäisi Gaddafia tekemästä ilmaiskuja omaa väkeään vastaan. Britannian pääministeri David Cameron ilmoitti Britannian selvittävän tätä vaihtoehtoa. Päätös vaatisi kuitenkin YK:n hyväksynnän.

Suomen lääkintäryhmä yrittää maahan

Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n syyttäjä ilmoitti tänään, että Libyan väkivaltaisuuksien alustavat tutkinnat on määrä viedä loppuun muutaman päivän kuluessa. Aikataulu on nopea, sillä Sudanin Darfurin kriisin kohdalla alustavat tutkimukset kestivät pari kuukautta.

Alustavien tutkimusten perusteella päätetään, aloittaako tuomioistuin tapauksen varsinaisen tutkinnan.

Libyan kansannousu on vaatinut arvioiden mukaan 1 000-2 000 uhria. Maassa on edelleen noin 650 eurooppalaista, jotka ovat pyytäneet evakuointia, kertoi EU:n kriisiavusta vastaava komissaari Kristalina Georgieva tänään.

Suomen Punaisen Ristin lääkintäryhmän on määrä matkustaa Libyaan tiistaina, jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan. Lääkintäryhmä valmisteli operaatiota viikonlopun ajan Tunisian pääkaupungissa Tunisissa.

Libyaan pääsy on epävarmaa. Jos raja pysyy kiinni, ryhmä saattaa jäädä työskentelemään Tunisiaan. Ryhmässä on kolme suomalaista ja se liikkuu osana kansainvälisen Punaisen Ristin avustusjoukkoa.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Katso Helena Petäistön raportti Brysselistä (Kymmenen uutiset 28.2.2011)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.