Mainos

Clinton: Lähi-idän rauha lähempänä kuin koskaan

Presidentti Bill Clintonin mukaan Israel ja palestiinalaiset ovat lähempänä sopua kuin koskaan aikaisemmin. Palestiinalaiset eivät ole kuitenkaan vielä antaneet virallista vastaustaan Clintonin Lähi-idän rauhanaloitteeseen.

-


Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton sanoi myöhään illalla, että Lähi-idän kiistakumppanit ovat lähempänä rauhansopimusta kuin koskaan aikaisemmin. Clinton uskoo ja toivoo osapuolten käyttävän nyt tilaisuuden hyväkseen.

Valkoinen talo on vahvistanut, että palestiinalaiset ovat lähettäneet Clintonille tämän rauhanaloitetta koskevan kirjeen. Vielä on epäselvää hylkäsivätkö palestiinalaiset esityksen vai halusivatko he täsmennyksiä joihinkin kohtiin. Johtavan palestiinalaisneuvottelijan Saeb Erekatin mukaan vastausta aloitteeseen ei voitu vielä antaa, koska lisäselvitykset ovat tarpeen. -Palestiinalaiset lähettivät asiaa koskevan kirjeen Clintonille, Erekat kertoi Israelin radiossa.

Nimettömänä pysytellyt korkea palestiinalaisvirkamies sanoi kuitenkin uutistoimisto Reutersille, että kirjeessä torjuttiin Clintonin esitys. Virallista vahvistusta asialle ei saatu. Palestiinalaisten johdon on vielä keskusteltava muun muassa joidenkin arabimaiden kanssa, sanoi puolestaan nimettömänä pysytellyt palestiinalainen virkamies uutistoimisto AFP:lle.

Clinton antoi aiemmin osapuolille eilsieen asti aikaa ottaa kantaa hänen esittämäänsä rauhanaloitteeseen. Eilen amerikkalaistahot antoivat kuitenkin ymmärtää, ettei aikataulu ollut ehdoton, vaan aikaa kannanottoon on loppuviikko.

Huippukokous Egyptissä

Yhdysvaltain edustajia ei tule olemaan läsnä tänään alkavassa Lähi-idän huippukokouksessa Egyptissä, amerikkalaisvirkamies kertoi uutistoimisto AFP:lle. Israelin pääministerin Ehud Barakin toimisto ilmoitti eilen, että Barak ja palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat tapaavat tänään Egyptissä.

Egyptin presidentin Hosni Mubarakin isännöimä huippukokous järjestetään Sharm el-Sheikhin kaupungissa. Kokouksen järjestämisestä päätettiin ilmeisesti Barakin ja Arafatin välisessä puhelinkeskustelussa toissa yönä.

Ben Ami kannattaa rauhansopimusta

Israelin ulkoministeri Shlomo Ben Ami sanoi tiistaina, että Israelin tulisi hyväksyä Clintonin rauhansuunnitelma. Ben Amin mukaan rauhansopimuksen toteutuminen vaatii muun muassa kansainvälisten joukkojen sijoittamista alueelle turvaamaan väkivaltaisuuksien lopettamista.

Barak kokosi eilen turvallisuusneuvostonsa muotoilemaan vastausta Clintonille. Clintonin suunnitelma hakee tiettävästi ratkaisua tärkeimpiin kiistakysymyksiin, kuten Jerusalemin ja juutalaissiirtokuntien asemaan.
(MTV3-STT-AFP-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.