Mainos

Clinton kutsui koolle Lähi-idän huippukokouksen

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on kutsunut koolle Lähi-idän tilannetta käsittelevän huippukokouksen. Washingtonin lähellä pidettävän kokouksen tavoitteena on lähentää israelilaisten ja palestiinalaisten näkemyksiä lopullisesta rauhasta.

Huippukokous alkaa ensi viikon tiistaina Camp Davidissa, missä Israel ja Egypti solmivat vuonna 1978 historiallisen rauhansopimuksen. Se on sittemmin tullut tunnetuksi juuri Camp Davidin sopimuksena. Clintonin isännöimään kokoukseen osallistuvat Israelin pääministeri Ehud Barak ja palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat. Clintonin mukaan huippukokous on ainoa keino päästä eteenpäin neuvotteluissa, vaikka onnistumisesta ei voida olla varmoja. Clinton tähdensi myös, että Arafat ja Barak pitävät kumpikin edelleen kiinni syyskuun takarajasta. -En usko, että kumpikaan heistä haluaisi nähdä syyskuun takarajan umpeutuvan ilman ratkaisua. He ymmärtävät, mitä tässä on panoksena, Clinton selvensi. Jos osapuolet eivät nyt edisty, on tästä Clintonin arvion mukaan seurauksena vihamielisyyttä, ehkä jopa enemmän väkivaltaa.

Palestiina ei usko kokoukseen

Palestiinalaisten parlamentin puhemies Ahmed Qorei sanoi uutistoimisto AFP:lle, että tulevalla huippukokouksella ei juuri ole mahdollisuuksia onnistua. -Huippukokousta ei ole valmisteltu huolella. Siksi sen mahdollisuudet onnistua ovat hyvin rajalliset, jos niitä ylipäänsä on, Qoeri latasi. Myös Israelin uudisasukkaat ovat tuominneet ajatuksen huippukokouksesta. Uudisasukkaiden tärkein etujärjestö totesi, että Barakin tarkoituksena on pettää maa luovuttamalla kaikki Israelin vuoden 1967 sodassa miehittämät alueet, jakamalla Jerusalem ja sallimalla 100 000 palestiinalaispakolaisen paluu Israeliin.

Barak toiveikas

Pääministeri Barak itse sen sijaan suhtautui kokoukseen varovaisen toiveikkaasti. -Tämä on epäilemättä tärkeä hetki rauhanponnisteluissa. Tulen johtamaan Israelin delegaatiota Yhdysvalloissa ensi viikolla tuntien samalla harteitani painavan raskaan vastuun, Barak sanoi Israelin suurlähetystössä Pariisissa.

Palestiinan vapautusjärjestö PLO ilmoitti maanantaina julistavansa itsenäisen palestiinalaisten valtion 13. syyskuuta. Israelin mielestä yksipuolinen julistus merkitsisi sitä, että palestiinalaiset hylkäävät rauhanprosessin. Viime syyskuussa Barak ja Arafat sopivat, että lopullinen rauhansopimus allekirjoitettaisiin 13. syyskuuta. Osapuolten näkemykset eroavat kuitenkin vielä paljon tärkeissä kysymyksissä kuten rajoissa, Jerusalemin asemassa ja palestiinalaispakolaisten paluussa. Vaikeisiin kysymyksiin kuuluu myös Israelin vuonna 1967 valtaamille alueille muuttaneiden israelilaisten kohtalo.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.