Mainos

Clinton julisti sodan vieraille tuholaisille

Presidentti Bill Clinton julisti eilen sodan Yhdysvaltoihin levinneille vieraille tuhoeläimille ja kasveille. Tuhannet vieraat lajit ovat päässeet turistien matkatavaroiden, pakkauslaatikoiden ja laivojen painolastivesien mukana Yhdysvaltoihin ja aiheuttaneet suurta tuhoa alkuperäisluonnolle.

Clintonin lausunnon mukaan vieraat lajit muuttavat ja järkyttävät luonnon tasapainoa ja vievät elintilaa alkuperäislajeilta. Tulokkaat aiheuttavat Clintonin mukaan myös vakavaa taloudellista tuhoa. Vierasperäisten tuhoeläinten ja kasvien aiheuttamien vahinkojen arvellaan aiheuttavan yhdysvaltalaisille veronmaksajille vuodessa 123 miljardin dollarin eli lähes 640 miljardin Suomen markan laskun.

Clinton määräsi Yhdysvaltain maatalous- kauppa- ja sisäministeriöt tekemään 18:ssa kuukaudessa yksityiskohtaisen suunnitelman ongelman torjumiseksi. Clinton pyysi samalla kongressia lisäämään lähes 29 miljoonaa dollaria budjettiin tarkoitusta varten. Clintonin julistus tuli päivä sen jälkeen kun Chicagon viranomaiset alkoivat kaataa satoja puita pysäyttääkseen aasialaisen sarvijaakon leviämisen. Kovakuoriainen on tuhonnut puustoa ainakin kahdeksassa osavaltiossa.

Muita vakavaa tuhoa aiheuttaneita tulokkaita ovat olleet vesijohtoja Suurten järvien alueella tukkinut seeprasinisimpukka ja samalla alueella levinnyt merinahkiainen joka on tuhonnut järvitaimenen ja muita Suurten järvien kalalajeja. Kasveista vahingollisimpia on lehtityräkki, joka tuhoaa joka vuosi 144 miljoonan dollarin edestä karjan laidunmaita Montanassa, Wyomingissa ja Pohjois- ja Etelä-Dakotassa.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.