Mainos

Clinton haluaa lisätä roimasti sotilasmenoja

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ilmoitti tänään sotilasmenojen tuntuvasta lisäämisestä. Clintonin mukaan asevoimat saavat vuoden 2000 lokakuussa päättyvänä budjettivuotena 12 miljardin dollarin (60 mrd mk) lisämäärärahan.

Vuoden ensimmäisessä radiopuheessaan Clinton sanoi luovuttavansa kongressille piakkoin kuusivuotissuunnitelman, joka nostaa Yhdysvaltain asevoimien määrärahoja ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen.
-Haluamme, että asevoimamme ovat parhaiten varustettuja myös siirryttäessä uudelle vuosisadalle, ja juuri tätä varten suunnitelma on tehty, Clinton sanoi.
Clinton ei puheessaan paljastanut koko suunnitelman hintaa, mutta New York Times -lehti arvioi tänään, että määrärahoja korotetaan noin 100 miljardilla dollarilla eli noin puolella biljoonalla markalla.

Republikaaninen oppositio on syyttänyt Clintonia asevoimien laiminlyömisestä. Puolustusvoimien määrärahoja ei ole korotettu kertaakaan vuonna 1991 käydyn Persianlahden sodan jälkeen. Republikaanien hallitseman kongressin arveltiin tuoreeltaan suhtautuvan suopeasti Clintonin esitykseen. Osa puolustusvoimille menevistä varoista saadaan presidentin mukaan leikkaamalla muita budjettimenoja.

Clintonin mukaan lisävaroja on määrä käyttää moniin tarkoituksiin: sotaharjoituksiin, sotilaslentäjien koulutukseen, varaosien hankkimiseen ja henkilöstön lisäämiseen. Myös uusien sota-alusten, lentokoneiden ja asejärjestelmien kehittelyyn on varattu lisää rahaa, jotta Yhdysvallat voisi kohdata uusia turvallisuushaasteita kuten terroristien hyökkäykset ja joukkotuhoaseiden leviämisen yhä useampien valtioiden haltuun.

Puolustusvoimien palveluksessa olevat saavat niin ikään 4,4 prosentin palkankorotuksen, mikä on tuntuvin palkanlisäys sitten vuoden 1982. Myös henkilöstöasuntoja on tarkoitus rakentaa ja kunnostaa. Varsinkin ilmavoimat on menettänyt lentäjiä kaupallisille lentoyhtiöille, koska nämä ovat pystyneet tarjoamaan ilmavoimia paremmat palkka- ja muut etuisuudet.

Clinton vakuutti tänään uskoaan maan puolustusvoimiin.
-Olen täysin vakuuttunut siitä, että asevoimamme pystyvät hoitamaan tehtävänsä myös tällä haavaa. Haluamme kuitenkin varmistaa, että joukkomme pystyvät puuttumaan nopeasti mihin tahansa esille tulevaan kriisiin, presidentti sanoi.
Yhdysvaltain asevoimien palveluksessa on 1,4 miljoonaa sotilasta, joista neljännesmiljoona työskentelee maan rajojen ulkopuolella sijaitsevissa tukikohdissa.
(STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.