Chilin kasvatuksen ABC – siemenet itämään viimeistään nyt!

Chilit on syytä laittaa itämään jo nyt, jotta sato ehtii kypsyä Suomen kesässä. Näillä vinkeillä pääset alkuun, vaikkei kasvatus ennestään tuttua puuhaa olisikaan. 

Chilien kasvatus ei ole vaikeaa, joten aloittelijakin onnistuu yleensä hyvin etenkin, jos valitset kasvatettavaksi C. annuum ja C. baccatum -lajikkeita.

Siemenet voi periaatteessa laittaa itämään koska tahansa, mutta paras aika idättämiselle on tammi-maaliskuussa. Mitä enemmän aikaa kasvilla on kasvaa, sitä varmemmin saat hyvän sadon.

Idättämisen voit tehdä idätyslaatikoissa, jogurtti- tai viilipurkeissa tai vaikkapa tyhjissä pitkittäissuunnassa halkaistuissa maitotölkeissä. Desinfioi idätysastiat ennen käyttöä kiehuvalla vedellä ja käytä vain tuoretta multaa.

Muista huolehtia riittävästä ilmanvaihdosta, koska liika kosteus mädättää siemenet. Varo myös tappamasta siemeniä ja taimia kuumuuteen. Älä esimerkiksi unohda katettua idätyslaatikkoa suoraan auringonpaisteeseen.

Paras lämpötila idätykseen on noin 24–28 astetta. Hyvä paikka voi löytyä esimerkiksi jääkaapin päältä tai kylpyhuoneesta, jossa on lattialämmitys. Monille chileille riittää myös huoneenlämpö.

Huolehdi kosteudesta ja totuta auringonvaloon

Kun siemenet itävät, ota kansi pois idätysastian päältä ja siirrä kasvualusta valoisaan paikkaan. Vältä kuitenkin suoraa auringonvaloa. Huolehdi tasaisesta kosteudesta ja vältä liikakastelua.

Totuta kasvit auringonvaloon pikkuhiljaa. Voit pitää itäneitä chilejä noin viiden cm:n kokoisissa ruukuissa kunnes ne ovat kehittäneet ensimmäiset varsinaiset lehtensä. Siirrä sen jälkeen kasvit isompiin ruukkuihin. Jos käytät umpiruukkuja, lisää pohjalle kevytsoraa juurilahon estämiseksi.

Siirrä kasvit muutaman päivän kuluttua auringonvaloon, minkä jälkeen voitkin alkaa odotella lämpimämpiä säitä ennen chilien siirtoa ulos tai parvekkeelle. 

Lähteet: infernochili.net, Chiliwiki.fi, Chiliyhdistys.fi

Lue myös:

    Uusimmat