Chileläisnaiset haluavat keisarinleikkauksen säilyäkseen eheinä

Chile on maailmalistan kärkisijoilla keisarileikkausten määrässä. Arviolta 40 prosenttia chileläislapsista syntyy leikkauksilla, joista valtaosa tehdään synnyttäjien omasta toivomuksesta - sekä isien ja synnytyslääkärien yllytyksestä.

Vuonna 2006 Chilen yksityisillä klinikoilla jopa 80 prosenttia lapsista syntyi keisarileikkauksella. Valtion sairaaloiden vastaavat luvut ovat selvästi alhaisempia, mutta ovat nekin kasvaneet tuntuvasti.

Vielä vuonna 1970 keisarileikkausten osuus Chilen kaikista synnytyksistä oli vajaat 15 prosenttia, eli Maailman terveysjärjestön WHO:n suosittelemalla tasolla.

Suomessa keisarileikkauksia tehdään Stakesin mukaan vuosittain noin 9500, mikä on osapuilleen 16 prosenttia kaikista synnytyksistä.

Estetiikka ennen kaikkea

Santiagolainen Lisette Garcma on toipumassa syyskuun alussa tehdystä keisarileikkauksesta. Hän valitsi sen, koska halusi "välttää suonikohjut ja paikkojen repeämisen".

Lisette vakuuttaa, ettei avomiehellä tai gynekologilla ollut mitään sanottavaa synnytystapaa päätettäessä.

- Olin kuullut kauhukertomuksia siitä, kuinka alatiesynnytys tuhoaa naisen "strategiset paikat" ja ulkonäön, ja siksi valitsin leikkauksen.

Lisette myöntää, että leikkauksesta toipuminen on ollut odotettua tuskallisempaa. Hän ei silti kadu päätöstään - ei vaikka tietää, että suunniteltu toinenkin lapsi on kenties synnytettävä samalla tavalla.

Monien chileläisten gynekologien ja synnytyslääkärien mielestä viime vuosien kehitys on huolestuttava:

- Keisarileikkaukseen pitäisi turvautua vain ongelmatapauksissa, kun synnyttäjän tai sikiön terveys on vaarassa. Nykyään synnyttäjät haluavat leikkauksen lähinnä esteettisistä syistä - tai synnytyspelon takia, sanoo santiagolaisen yksityissairaalan Clinica Alemanan synnytyslääkäri Rodrigo Riveros.

Gynekologi ja synnytyslääkäri Paulina Villaseca uskoo, että esteettiset seikat painavat synnytyspelkoa enemmän leikkausta valittaessa. Hänen mukaansa synnytyslääkärit suosittelevat usein keisarileikkausta myös siksi, että he pystyvät siten optimoimaan oman ajankäyttönsä; alatiesynnytys saattaa kestää toista vuorokautta kun leikkaus on ohi tunnissa.

Ensisynnyttäjät avainasemassa

Tavallista myös on, että keisarileikkausta pyytävät tulevat isät - sukupuolielämän estetiikan kun pelätään kärsivän alatiesynnytyksestä.

- Vastaanotollani käy lukuisia leikkausta pyytäviä miehiä, jotka pelkäävät että alatiesynnytys "pilaa vaimon paikat", kertoo Riveros.

Keisarileikkausten lisääntymiseen on vaikuttanut myös niiden halpeneminen. Nykyään toimenpide maksaa yksityissairaalassa synnyttäjälle jokseenkin saman verran kuin alatiesynnytys. Kymmenen vuotta sitten leikkauksesta joutui maksamaan lähes kaksi kertaa enemmän.

Ensisynnyttäjien keisarileikkaukset ovat lisääntyneet selvästi myös valtionsairaaloissa, joissa synnyttäminen on maksutonta.

Riverosin mukaan suurin haaste onkin saada ensisynnyttäjät valitsemaan perinteinen alatiesynnytys, jotta nykyinen noidankehä saadaan murrettua.

- Jos ensimmäinen lapsi syntyy keisarileikkauksella, on aina todennäköisempää että seuraavatkin lapset synnytettävä samalla tavalla.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat