Mainos

Chicagon jengisota siirtyi nettiin – Facebook-kuvissa häpäistään ruumiita

Chicagon tämänpäiväinen ammuskeluvälikohtaus nousi kansainvälisiin uutisotsikoihin – osittain siksi, että Washingtonissa tapahtuneesta verisestä joukkosurmasta ehti kulua vain muutama päivä.

Chicagossa jengien väliset veriset yhteenotot ovat kuitenkin arkipäivää. Esimerkiksi kuluneen päivän aikana kaupungissa ammuttiin neljän tunnin aikana 18:a ihmistä. Yksi heistä kuoli luoteihin, kertoo Chicago Tribune. Haavoittuneiden joukossa oli muun muassa 3-vuotias lapsi.

Väkivalta on lisääntynyt suurkaupungissa hurjasti parin viime vuoden aikana. Viime vuonna Chicagossa kuoli yli 500 ihmistä henkirikoksen uhrina. Luku on selvästi suurempi kuin Los Angelesissa tai New Yorkissa, jotka ovat molemmat runsasväkisempiä metropoleja.

On arvioitu, että Chicagossa noin 70 000 kaupunkilaista kuuluu johonkin jengiin. Poliisi takavarikoi keskimäärin 130 laitonta asetta joka viikko eli enemmän kuin LA:n ja New Yorkin poliisivoimat yhteensä.

Rehvastelua ja ruumiiden häpäisyä Facebookissa

Erityisesti Chicagon virkavaltaa huolettaa se, että jengit ovat valjastaneet viime aikoina sosiaalisen median välienselvittelyihinsä.

Kilpailevien jengien jäsenet uhkailevat ja ärsyttävät toisiaan Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa. Kynnys provosointiin on matala, kun vastustajaa ei tarvitse kohdata kasvokkain.

The Wired -verkkolehti kertoo useista murheellisista tapauksista, joissa somessa uhitteleva jengin jäsen on ammuttu kadulle pian kommenttiensa julkaisun jälkeen. Jengien jäsenet poseeraavat nettikuvissa aseet kädessään. YouTubessa julkaistaan päivittäin videoita katuammuskelusta.

Vihollisjengin jäsenen saaminen pois päiviltä on yleinen rehvastelun aihe sosiaalisessa mediassa. Erityisen karmaisevaa on se, että joissakin tapauksissa ampujat ovat ottaneet tapahtumapaikalla kuvia uhreistaan ja jakaneet niitä verkossa.

Esimerkiksi vuonna 2011 chicagolaiset järkyttyivät, kun päähän ammutun 15-vuotiaan nuorukaisen ruumiista julkaistiin lähikuvia Facebookissa.

Myös Chicagon kouluissa sattuvat väkivaltatapaukset liittyvät sosiaaliseen mediaan – poliisin arvion mukaan 80 prosenttia niistä on saanut alkunsa sosiaalisessa mediassa alkaneesta sananvaihdosta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.