Chateaubriand, Coeur de filet, Confit – tunnetko todella pihvisanaston?
Tiedätkö, mitä yhteistä on freesaamisella ja kuullottamisella? Onko sinulle selvää, mitä tarkoittaa, jos ravintolan ruokalistassa lukee Chateaubriand tai Coeur de filet? Ota selvää, millä mallilla pihvisanastosi on!
Moni tunnistaa kaikkein perinteisimmät lihan kypsennysmenetelmät, mutta harvassa kotikeittiössä käytetään sellaisia termejä kuin flambeeraminen tai freesaaminen. Lihakoulu kokosi yhteen lihasanastoa, joka voi auttaa selviytymään jatkossa nykypäivän termiviidakossa entistä paremmin – ja auttaa jokaista tulkitsemaan monimutkaisempiakin reseptejä.
Tutustu termistöön ja testaa, tunnetko todella pihvisanaston!
Chateaubriand on naudan sisäfileen keskiosasta leikattu paksuhko pihvi, josta riittää syötävää myös kahdelle
Coeur de filet on naudan sisäfileen keskiosa.
Confitilla tarkoitetaan yleisimmin vaaleaa lihaa, joka on kypsennetty omassa rasvassaan.
Consomméksi kutsutaan kirkasta lihalientä.
Entrecote on toiselta nimeltään välikyljys, joka on naudan ulkofileen jatkeesta eli ruhon etupäästä leikattua runsasrasvaista lihaa. Entrecote käytetään yleensä pihveiksi leikattuna.
Filet mignon on pieni pihvi naudan sisäfileen kapenevasta päästä.
Flambeeraus tarkoittaa ruoan liekittämistä vahvalla alkoholijuomalla.
Fondi on voimakas liemitiiviste.
Freesaaminen tai kuullottaminen tarkoittaa tuotteen kuumentamista rasvassa siten, että se hieman kypsyy, mutta ei ruskistu.
Gratinoinniksi kutsutaan ruoan pinnan kuorruttamista esimerkiksi juustolla.
Hauduttaminen on ruoan kypsentämistä miedolla lämmöllä kannen alla.
Leivittäminen tarkoittaa tuotteen kääntelemistä vehnäjauhoissa, kananmunassa ja korppu-jauhoissa ennen paistamista
Marmoriliha on naudanlihaa, jossa rasvaa on kertynyt lihassyiden väliin muodostaen marmorimaisen kuvion
Napeeraamiseksi kutsutaan lihan valelemista tai peittämistä kastikkeella.
Noisetti on pieni pyöreä sisäfileepihvi lampaasta, naudasta tai porsaasta.
Paneeraaminen tai panerointi merkitsee leikkeen kastamista vehnäjauhoon, kananmunaan ja korppujauhoon ennen paistamista rapean paistopinnan aikaansaamiseksi.
Tartarpihvi on veitsellä hienonnetusta tai jauhetusta naudan fileestä tai paistista muotoiltu raakana syötävä pihvi.
Tournedos on naudan sisäfileen keskiosan molemmilta puolilta saatava korkea ja hieman kapeneva pihvi.
Ruskistaminen on lihan pinnan pikaista kuumentamista pannulla rasvaa apuna käyttäen. Ruskistamalla saadaan lihan pintaan kaunis väri, ja ruskistaminen antaa lihalle myös makua.
Paistamisella tarkoitetaan kypsentämistä pannulla rasvassa tai uunissa.
Perhospihveillä viitataan kahteen fileestä ohueksi leikattuun pihviin, jotka ovat yhdestä reunasta toisissaan kiinni.
Rare tarkoittaa englanniksi raakaa ja sillä viitataan tavallisesti kypsyydeltään raa'aksi paistettuun lihaan.
Renssaaminen on perkaamista, puhdistamista ja esikäsittelemistä.
Sous vide on kypsennysmenetelmä, jossa raaka-aineet pakataan ilmatiiviiseen tyhjiöpussiin ja kypsennetään alle 100 asteen lämpötilassa. Menetelmä säilyttää hyvin ruoan maun ja rakenteen.
Lähde: Hookoo.fi
Uusimmat
-
23:53
Hamstraus kannatti: Laatikkoon unohtunut koskematon Nintendo-pelikonsoli myytiin 560 000 euron huippuhintaan
-
23:28
Korkeasaaren kupeessa sijaitseva Hylkysaari meni kaupaksi 7 miljoonalla eurolla – tämän kaiken ostaja saa
-
22:39
Kruunupyyssä mitattiin kevään uusi lämpöennätys, 18,3 astetta – katso, kuinka lämmintä oli muualla Suomessa
-
22:30
Tehot 1+3 kuukauden sairausloman jälkeen – tässä SM-liigan puolivälieräavauksen kaikki maalit!
-
22:25
Syyttäjä: George Floyd pyysi apua viimeiseen saakka – "Olisi vaadittu vain hieman myötätuntoa, mutta sitä ei ollut tarjolla"
-
22:10
Intian terveydenhuolto romahtamassa – näin Delhissä jonotettiin viinakauppaan ennen viikon ulkonaliikkumiskieltoa
-
21:55
MTV Uutisten kysely: Korona on muuttanut suuryritysten tapoja – matkustus ei palaa entiselle tasolle ja etätöiden määrä jopa kasvaa
-
21:39
George Russellin ja Valtteri Bottaksen kolarikohuun uusi luku – brittikuljettaja kirjoitti suomalaiselle anteeksipyynnön: "Minä otan vastuun siitä"
-
21:33
Oliko Tshekin tuhoisa asevarastoräjähdys venäläisagenttien kammottava moka? Ministeriltä valaisevaa lisätietoa
-
21:32
Poliisilla usean partion operaatio Outokummussa – kaksi otettu kiinni
-
21:25
Kuuden viikon ravintolasulusta "turpaan joka päivä" – tällaisissa tunnelmissa helsinkiläisravintola avaa ovensa
-
21:19
Ihmepelastus viimeisellä sekunneilla! Tappara saa kiittää maalivahtiaan playoffs-avauksen voitosta
-
20:57
"Eläimet eivät joudu kärsimään" – Minna Lindgrenin tuoreessa kirjassa otetaan kantaa eutanasialakiin
-
20:56
HIFK ja Kärpät järjestivät trillerin – tässä jääkiekon SM-liigan puolivälierien tulokset
-
20:55
Anne Kukkohovi järkyttyi kuultuaan minkälainen naisen asema oli ennen – yksi suvun naisista joutui ripitettäväksi peräti neljä kertaa "salavuoteudesta"
-
20:47
Mestarien liigan ratkaisuun shokkikäänne? Jalkapallojohtaja: Real Madrid ja kumppanit suljetaan Mestarien liigasta perjantaina
-
20:23
Brookelle kävi kiusallinen moka suihkurusketuksen kanssa – julkaisi videon lopputuloksesta: "Jostain syystä luulin, että..."
-
20:22
NHL-tähti takoo kovaa jälkeä täysin järjettömällä työkalulla
-
20:11
Kunnat käyttävät hoitajamitoituksen lisärahan johonkin aivan muuhun kuin vanhuspalveluihin, väittää Hyvinvointialan liitto – ministeriössäkään ei tiedetä mihin
-
20:03
Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell näyttää mallia – otti Astra Zenecan rokotuksen
-
Lataa lisää