Mistä tietää, että grillattu liha on valmista? Vältä nyt ihmeessä yleisin emämoka: "Virhe tehdään siinä"

hiiligrilli grillaus liha
Suomalaiset ylikypsentävät lihan harmittavan usein. Shutterstock

Osaatko sinä arvioida oikein grillatun lihan kypsyyden? HKScanin teettämän grillaustutkimuksen mukaan moni suomalainen ei hallitse kypsyyden arviointia.

Lihan kypsyyden arvioiminen tuottaa grillaajille eniten päänvaivaa. Erityisesti broilerin grillaamisessa kypsyyden arviointi tuntuu vaikealta. Tämä tuli esiin HKScanin teettämässä grillaustutkimuksessa, johon vastasi yli tuhat henkilöä. Virheet voisi kuitenkin välttää, jos opettelisi käyttämään lihalämpömittaria.

Lihan oikean kypsyys:

Porsaanliha
- Fileet 68 – 75 astetta.
- Muut osat 75 – 85 astetta.
Vinkki: Voit nostaa lihan vetäytymään, kun lihalämpömittari osoittaa 65 asteen lukemaa. Vetäytyessä lämpötila nousee oikeaan kypsyyslämpötilaan (68 - 75 astetta)

Naudanliha
- 51 – 54 astetta = verinen/ rare
- 60 – 63 astetta = puolikypsä/ rosee/medium
- 70 astetta = kypsä/ well done

Broilerinliha
- 75 astetta

Lähde: HK

HK:n mukaan yksi suosituimmista grillilihoista on marinoitu porsaan ulkofileepihvi.

– Mehevän pihvin sijaan moni saa lautaselleen aivan liian kuivaksi grillatun ”kengänpohjan”. Virhe tehdään siinä, että pihviä paistetaan liian kauan, käännetään moneen kertaan, ja varmuuden vuoksi vielä uudelleen ja uudelleen, HK:lta muistutetaan.

Oikeaoppinen grillaaminen on kuitenkin helppoa: Laita pihvi kuumaan grilliin ja käännä vain yhden kerran silloin, kun lihan pinta pisaroi. Lihan pinnan pisarointi on hiukan erilaista porsaan, naudan ja broilerin lihoissa, sekä marinoiduissa ja marinoimattomissa lihoissa.

– Hyvä apuväline oikean grillaustekniikan ja -ajan löytämiseksi on lihalämpömittari. Laita mittarin piikki pihviin samalla tavalla, kuin laittaisit puhelimeen laturin piuhan kiinni. Työnnä mittarin piikki suunnilleen pihvin puoliväliin ja seuraa pihvin sisälämpötilaa, ohjeistaa HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho.

Paksummissa lihapaloissa lihalämpömittarin piikki tulee työntää mahdollisimman keskelle lihapalaa. Jos lihassa on luuta, niin mittarin pää ei saa ottaa luuhun kiinni, koska luu on aina kuumempaa, kuin ympärillä oleva liha.

Luulliset lihat kannattaa aina grillata epäsuorassa lämmössä ja grillaamiseen varata reilusti aikaa. Lihan kypsyyden voi helposti arvioida pyöräyttämällä luuta.

– Ota talouspaperilla luusta kiinni ja pyöräytä. Grilliherkkusi on kypsää, kun luu irtoaa lihasta. Varo ettet polta näppejäsi, opastaa Lamminaho.

Lähde: HK

Miten onnistuu savustusgrillaus? Katso videolta asiantuntijoiden vinkit:

Näin grillaat savulla - BBQ:n salat 6:49

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!