Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mistä tietää, että grillattu liha on valmista? Vältä nyt ihmeessä yleisin emämoka: "Virhe tehdään siinä"

Suomalaiset ylikypsentävät lihan harmittavan usein.
Suomalaiset ylikypsentävät lihan harmittavan usein. Shutterstock
Julkaistu 21.06.2019 09:03

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Osaatko sinä arvioida oikein grillatun lihan kypsyyden? HKScanin teettämän grillaustutkimuksen mukaan moni suomalainen ei hallitse kypsyyden arviointia.

Lihan kypsyyden arvioiminen tuottaa grillaajille eniten päänvaivaa. Erityisesti broilerin grillaamisessa kypsyyden arviointi tuntuu vaikealta. Tämä tuli esiin HKScanin teettämässä grillaustutkimuksessa, johon vastasi yli tuhat henkilöä. Virheet voisi kuitenkin välttää, jos opettelisi käyttämään lihalämpömittaria.

Lihan oikean kypsyys:

Porsaanliha
- Fileet 68 – 75 astetta.
- Muut osat 75 – 85 astetta.
Vinkki: Voit nostaa lihan vetäytymään, kun lihalämpömittari osoittaa 65 asteen lukemaa. Vetäytyessä lämpötila nousee oikeaan kypsyyslämpötilaan (68 - 75 astetta)

Naudanliha
- 51 – 54 astetta = verinen/ rare
- 60 – 63 astetta = puolikypsä/ rosee/medium
- 70 astetta = kypsä/ well done

Broilerinliha
- 75 astetta

Lähde: HK

HK:n mukaan yksi suosituimmista grillilihoista on marinoitu porsaan ulkofileepihvi.

– Mehevän pihvin sijaan moni saa lautaselleen aivan liian kuivaksi grillatun ”kengänpohjan”. Virhe tehdään siinä, että pihviä paistetaan liian kauan, käännetään moneen kertaan, ja varmuuden vuoksi vielä uudelleen ja uudelleen, HK:lta muistutetaan.

Oikeaoppinen grillaaminen on kuitenkin helppoa: Laita pihvi kuumaan grilliin ja käännä vain yhden kerran silloin, kun lihan pinta pisaroi. Lihan pinnan pisarointi on hiukan erilaista porsaan, naudan ja broilerin lihoissa, sekä marinoiduissa ja marinoimattomissa lihoissa.

– Hyvä apuväline oikean grillaustekniikan ja -ajan löytämiseksi on lihalämpömittari. Laita mittarin piikki pihviin samalla tavalla, kuin laittaisit puhelimeen laturin piuhan kiinni. Työnnä mittarin piikki suunnilleen pihvin puoliväliin ja seuraa pihvin sisälämpötilaa, ohjeistaa HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho.

Paksummissa lihapaloissa lihalämpömittarin piikki tulee työntää mahdollisimman keskelle lihapalaa. Jos lihassa on luuta, niin mittarin pää ei saa ottaa luuhun kiinni, koska luu on aina kuumempaa, kuin ympärillä oleva liha.

Luulliset lihat kannattaa aina grillata epäsuorassa lämmössä ja grillaamiseen varata reilusti aikaa. Lihan kypsyyden voi helposti arvioida pyöräyttämällä luuta.

– Ota talouspaperilla luusta kiinni ja pyöräytä. Grilliherkkusi on kypsää, kun luu irtoaa lihasta. Varo ettet polta näppejäsi, opastaa Lamminaho.

Lähde: HK

Miten onnistuu savustusgrillaus? Katso videolta asiantuntijoiden vinkit:

6:49Näin grillaat savulla - BBQ:n salat

Lisää aiheesta:

Lihajohtaja Mikon kolme tärkeintä grillausohjetta – älä ainakaan tee lihalle näin: "Lopputulos on taatusti kuiva"Syödäänkö teilläkin lihaa tänä viikonloppuna? Lihajohtaja Mikko muistuttaa oleellisesta paistisäännöstä: "Yleisin virhe on laiminlyödä..."Mistä tietää, että grillattu liha on valmista? Vältä nyt ihmeessä emämoka: "Virhe tehdään siinä"Suomalainen lihajohtaja muistuttaa yhdestä oleellisesta paistisäännöstä: "Yleisin virhe on laiminlyödä..."Liha-alan ammattilainen listasi viisi takuuvarmaa vinkkiä: Näillä neuvoilla onnistut lihan grillaamisessa – ainaSlow cooking on trendikästä myös grillauksessa – älä tee tätä virhettä
GrillausRuokaKesäJuhannusMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Grillaus
  • 21.7.12:37
    Tulipalot

    Vältä yleinen sammutusmoka, jos grilli leimahtaa

  • 14.7.17:28
    Kesämyytit

    Onko kasvisten grillaaminen folion sisällä terveellisempää?

  • 6.7.17:27
    Ruoka

    Mausteseos, joka haastaa marinadit – tulee todella maukasta broileria!

  • 24.6.10:53
    Ruoka

    4 asiaa, jotka jokaisen kanaa grillaavan tulee huomioida

  • 22.6.12:38
    Kierrätys

    Kierrätätkö hanapakkauksen oikein? Näin lajittelet juhannusjätteet