Cannonball MC:n joulukinkkutempauksen likaisen työn hoiti käskystä petoksia tehtaillut päihdeongelmainen

Näin Cannonball MC:n johtohahmoihin kuulunut Janne "Nacci" Tranberg kommentoi Vinkkimiehille kinkkutempausta, jonka taustalla olikin likainen petosvyyhti.

Helsingin käräjäoikeudessa puitiin tällä viikolla rikosvyyhtiä, jonka osana moottoripyöräjengi Cannonball MC hankki lähes 16 000 eurolla kinkkuja, jotka jaettiin Robin Hood -henkisessä tempauksessa joulun alla vuonna 2016.

Syytteeseen joutui tekohetkellä päihdeongelmainen mies, joka ei syyttäjän käsityksen mukaan  merkittävästi hyötynyt mittavaa vahinkoa aiheuttaneesta petoskokonaisuudesta. Hänen apunaan toimi toinen henkilö, joka esimerkiksi nouti tehtyjä tilauksia.

Huijasivat väärien yritystietojen avulla

Rikokset tehtiin merkitsemällä erinäisten yritysten hallituksen jäseneksi valheellisesti henkilöitä, joilla ei ollut mitään tietoa aiotuista rikoksista. Tekijä näytteli sitten näitä henkilöitä esimerkiksi puhelimessa ja teki suuria tilauksia yritysten nimissä.

Kinkkukokonaisuudessa pääsyytetty oli yrittänyt ensin tilata suurelta lihateollisuuteen erikoistuneelta elintarviketeollisuusyritykseltä yli 18 000 eurolla lihatuotteita, mutta petos jäi toteutumatta, koska ennakkolaskua ei maksettu ja tuotteita ei siksi toimitettu.

Huijareilla kävi parempi tuuri toisen suuren alan yrityksen kanssa, jolta he onnistuivat tilaamaan lähes 16 000 eurolla lihatuotteita.

Kyseiset kinkut jaettiin lahjoituksina ihmisille Myllypuron metroasemalla 7. joulukuuta 2016 osana moottoripyöräkerho Cannonball MC:n järjestämää tapahtumaa.

Yli 100 000 eurolla tietotekniikkaa

Kinkut eivät suinkaan olleet ainoa rötös, johon kaksikko oli pestattu.

Kaksikko oli muun muassa hankkineet osamaksulla viihdeteknologiaa, muun muassa iPhone- ja Samsung-matkapuhelimia sekä Macbook-tietokoneita, yli 100 000 euron arvosta. Hankittu oli myös muun muassa lähes 8500 euron ilma-vesilämpöpumppu ja yli 14 000 euron arvoinen auto. Hankittu omaisuus jäi kateisiin.

Syyttäjä vaati päätekijälle aluksi vähintään 2 vuoden 6 kuukauden vankeusrangaistusta ja hänen rikostoverilleen kuukausien vankeusrangaistusta. Syyttäjät kuitenkin muuttivat seuraamuskannanottoaan ja vaativat päätekijälle sittenkin alle kahden vuoden tuomiota, joka voi olla ehdollinen.

– Näkemyksemme mukaan [mies] on tunnustamisellaan edistänyt rikostensa selvittämistä, mikä voidaan ottaa lieventävänä seikkana huomioon.

Tarvitsi rahaa päihdeongelmansa rahoittamiseen

Sekä pääsyytetty että tämän auttamisesta syytetty mies myönsivät kaikki syytteet. Päätekijä kertoi toimineensa hänelle annetusta toimeksiannosta niin, että jokaisesta onnistuneesta petoksellisesta tilauksesta hän saisi 500 euron palkkion. Hän ei tiedä, mitä tilatuille tuotteille tapahtui niiden hankkimisen jälkeen.

Suostuminen petostehtailun välikappaleeksi johtui miehen puolustuksen mukaan hänen vaikean tilanteensa vuoksi.

– [Pääsyytetyllä] on tekoaikana ollut vaikea päihdeongelma, minkä vuoksi hän on tarvinnut rahaa päihdekäytön rahoittamiseen. [Hän] ei ole itsenäisesti suunnitellut rikoksia, vaan on toiminut hänelle annettujen ohjeiden ja tietojen mukaisesti.

Miehen mukaan hän ei saanut osuutta lopullisesta rikoshyödystä, ja osa luvatuista palkkioistakin jäi maksamatta. Hänen hyötynsä teoista jäi siis murto-osaan todellisesta rikoshyödystä.

Pääsyytetty toivoo, että hänen tulisi korvata uhreille vain neljännes tuomittavista vahingonkorvauksista. Hän on varaton ja korosti, ettei ollut lopullinen hyötyjä rikosvyyhdissä.

Lue myös:

    Uusimmat