Moottoripyöräjengi Cannonballin näyttävästä joulukinkkutempauksesta purkautui 170 000 euron petosvyyhti – näin Janne "Nacci" Tranberg kuvaili tapausta MTV:lle

8:49
Näin Janne "Nacci" Tranberg kuvaili Rikospaikalle moottoripyöräjengin pr-tempausta joulukuussa 2016.

Poliisi on saanut valmiiksi rikostutkinnan, joka käynnistyi poliisin aloitettua moottoripyöräjengi Cannonball MC:n joulukinkkutempauksen tutkimisen.

Moottoripyöräjengi oli jakanut joulun alla 2016 Helsingin Myllypurossa tuhat ilmaista joulukinkkua, kertomansa mukaan hyväntekeväisyystempauksena. Poliisi alkoi selvittää kinkkujen alkuperää ja selvitti esitutkinnan aikana ettei kinkkuja ollut maksettu eikä ilmeisesti ollut aikomuskaan maksaa.

Hankittu tavaraa autoista leluihin

Kinkkututkinnan myötä poliisille selvisi huomattavasti laajempi petoskokonaisuus, kun epäiltyjen kiinniottojen, takavarikoiden ja tietoteknisten tutkimusten yhteydessä tuli ilmi erilaisia tilauspetoksia. Rikoksissa oli käytetty eräiden yrtysten ja niiden vastuuhenkilöiden tietoja näiden tietämättä erilaisten tilausten tekemiseen.

– On syytä epäillä, että petostarkoituksessa oli hankittu muun muassa ajoneuvoja osamaksusopimuksilla, erilaista elektroniikkaa, elintarvikkeita, leluja, sekä hankittu ja avattu erilaisia luottokortteja ja muita yrityskorttisopimuksia, tutkinnanjohtaja Mikko Kiiski kertoo Itä-Uudenmaan polisiilaitoksen tiedotteessa.

Poliisi kertoo, että kokonaisuudessa epäillään yli 30 rikosta, jotka ovat erimuotoisia petosrikoksia ja rekisterimerkintärikoksia. Tekojen epäillään aiheuttaneen yhteensä noin 170 000 euron rikosvahingon, vaikka osa epäillyistä rikoksista jäikin yritykseksi. Poliisi kuvailee rikoshyödyn suuruutta petoskokonaisuudessa merkittäväksi muttei poikkeukselliseksi.

– Onhan se huomattava summa rahaa, hän toteaa. 

Pääepäiltynä parikymppinen mies

Tapauksessa on yhteensä viisi epäiltyä. Rikoskokonaisuuden pääepäilty on vuonna 1990 syntynyt mies, ja joulukinkkuihin ja ajoneuvohankintoihin liittyvissä petoksissa epäillään lisäksi vuosina 1974 ja 1989 syntyneitä miehiä. Vanhemman miehen syntymäaika täsmää kinkkuja tilaisuudessa näyttävästi jakaneeseen Janne "Nacci" Tranbergiin, mutta poliisi ei vahvita epäillyn henkilöllisyyttä. Tranberg oli tapauksen tiimoilta pidätettynä jonkin aikaa.

Poliisi kertoo, että se ei ole pystynyt selvittämään, että Cannonball Finland -järjestön jäsenet olisivat tehneet kaikki kyseessä olevat petokset, mutta se ei ole voinut myöskään sulkea mahdollisuutta pois.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja