Mainos

Cancúnin tulosta kiitellään

Cancúnin ilmastoneuvotteluissa saavutetut edistysaskeleet saavat laajaa kiitosta.

- Sitä voi kutsu kohtuulliseksi lopputulokseksi, joka palauttaa luottamuksen ja uskon siihen, että ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa voidaan edetä YK:n johdolla, sanoo Cancúnista tavoitettu ympäristöministeri Paula Lehtomäki (Kesk.)

- Uusi aikakausi on alkanut kansainvälisessä yhteistyössä ilmastonmuutoksen torjumiseksi, julisti neuvotteluja johtanut Meksikon ulkoministeri Patricia Espinosa.

- Tämä on historiallista. Ensimmäistä kertaa maat ovat hyväksyneet näin laajan keinovalikoiman, joka auttaa kehitysmaita sopeutumaan ja torjumaan ilmastonmuutosta, kiitteli YK:n ilmastojohtaja Christiana Figueres.

EU:n tavoitteista erimielisyyttä

Vaikka sopimusta kiiteltiin, monta tärkeää asiaa jäi edelleen auki.

- Siitä puuttuu se oleellinen asia, että nykyisillä päästövähennystoimilla ei kahden asteen tavoitetta saavuteta. Lisäksi puuttuu näkökulma yhdestä yhteisestä laillisesti sitovasta sopimuksesta, arvioi Lehtomäki.

Brittien energia- ja ilmastoministeri Chris Huhn arvioi, että nyt ollaan entistä lähempänä EU:n oman päästövähennystavoitteen nostamista 20: stä 30 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

- Minusta se on ennenaikainen johtopäätös, tyrmää ministeri Lehtomäki.

Ympäristöjärjestöt ovat eri mieltä.

- Suomi on tässä jäämässä yksin jarrutuksensa kanssa. 30 prosentin päästövähennysten puolesta ovat jo puhuneet Britannia, Ranska, Portugali, Espanja, Ruotsi ja Tanska. EU:n pitää ensi tilassa nostaa päästövähennystavoitteensa 30 prosenttiin tai vieläkin isompiin lukuihin, vaatii Greenpeacen ilmastoneuvonantaja Kaisa Kosonen.

Järjestöt varovaisempia

Suomalaisten kehitys- ja ympäristöjärjestöjen mukaan sopimus palautti uskon YK-järjestelmään. Järjestöt kuitenkin pettyivät siihen, ettei Kioton pöytäkirjan toisesta sitoumuskaudesta ei saatu päätöstä.

- Kehitysmaille Kioton kohtalo on kynnyskysymys, koska ne odottavat saastuttajilta asianmukaisia toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Cancúnissa ei valitettavasti sovittu, koska Kioton toinen sopimuskausi vahvistetaan, pahoittelee Katri Suomi Kirkon Ulkomaanavusta.

- Kioton jatko ja sopimuksen laillinen muoto jäivät auki. Vaikka ilmastorahastosta sovittiin, jäi auki, mistä tuo 100 miljardin dollarin vuotuinen tuki kehitysmaille käytännössä tulee, muistuttaa Kaisa Kosonen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.