Tanska raivoissaan Fifalle – vaatii selvitystä: "Meidän on reagoitava nyt"

Saksalta näyttävä protesti ennen MM-kisojen avausotteluaan – pelaajilta paljon kertova ele 0:16
Saksa otti selkeästi kantaa käsivarsinauhakieltoa vastaan ennen avausotteluaan.

Tanskan jalkapalloliitto järjesti keskiviikkona Qatarissa lehdistötilaisuuden, jossa se kritisoi Fifan toimintaa kovin sanankääntein.

Tanskan palloliitto on raivoissaan. Se kertoi keskiviikkona, että se ei tue Gianni Infantinon valintaa Fifan pääsihteeriksi ensi vuonna. Jalkapallojohtaja Peter Möllersanoi, että jossain vaiheessa hän jopa ajatteli, pitäisikö Tanskan vetäytyä ottelusta Tunisiaa vastaan.

Jalkapalloliiton puheenjohtaja Jesper Möller nosti esiin, että tanskalaiset ovat erittäin tyytymättömiä Fifan toimintaan. Fifa kielsi Tanskaa käyttämästä seksuaalivähemmistöjä tukevaa One love -käsivarsinauhaa, mikä sotii tanskalaisten perusperiaatteita vastaan.

– Meidän on reagoitava nyt. Meistä tuntuu, että meidän on pakko. Tämä on syvästi tuomittavaa, mitä on tapahtunut. Aiomme saada oikeudellisen selvityksen näistä asioista, Jesper Møller sanoo Ekstrabladetin mukaan.

– Olemme poikkeuksellisessa tilanteessa. En ole vain pettynyt, olen vihainen. En ole koskaan kokenut mitään vastaavaa.

Jo syyskuun 19. päivä seitsemän maata kirjoitti Fifalle, että he aikovat käyttää One love -kapteeninnauhoja MM-kisoissa. Fifa ei vastannut.

Tanskan liitto osallistui kokoukseen lokakuussa, jossa se kysyi Fifalta asiasta, mutta ei saanut taaskaan vastausta. Kisoihin lähdettäessä asiaan ei ollut saatu selvyyttä.

Päivä ennen kisojen alkua seitsemän maata kutsuttiin koolle, ja heille sanottiin, että One love -käsivarsinauhan käyttö on kielletty sakon uhalla.

Kisojen avauspäivänä 20.11. Fifa ilmoitti, että nauhan käytöstä tulisi vielä isompia seuraamuksia. Kisojen toisena päivänä tilanne eskaloitui toden teolla, kun Fifa ilmoitti, että jos Englanti pelaa One love -nauha kädessään, seuraa siitä urheilullisia sanktioita. 

–  Ei ole mikään salaisuus, että olemme kaikki yllättyneitä ja eri mieltä siitä, ettemme saa käyttää kapteeninnauhaa, Möller sanoo.

Tanska ei ole yksin asian kanssa. Möller kertoo, että kaikki seitsemän maata ovat vaihtaneet ajatuksia kapteeninnauhakieltoon liittyen.

– Saksa tutkii juridista vaihtoehtoa, ja tapaamme jälleen huomenna. Saksa ei kuitenkaan ole mennyt suoraan CAS:n puheille. Meidän on odotettava ja katsottava, mitä heidän lakimiehensä sanovat, Möller totesi Tanskan yleisradion mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat